Nickerie.Net, woensdag 11 april 2012


Protest in Paramaribo tegen amnestiewet

Paramaribo - Een kleine vijfduizend betogers trok dinsdagmiddag door de straten van Paramaribo uit protest tegen de vorige week aangenomen amnestiewet. Door die wet gaan Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden waarschijnlijk vrijuit. De stille optocht verliep zonder noemenswaardige incidenten. De organisatie verklaarde na afloop aangenaam verrast te zijn door de opkomst.

Willemstad - Curacao

Onder de vele aanwezigen naast nabestaanden van de vijftien slachtoffers ook heel wat prominenten, zoals ex-president Ronald Venetiaan, schrijfster Cynthia McLeod, bisschop Wilhelmus de Bekker en vakbondsleider Wilgo Valies. Zelfs Ruben Rozendaal en Edgar Ritfeld, allebei verdachten in het decembermoordenproces, liepen mee. Maar de opmerkelijkste aanwezige was ongetwijfeld Madelone Menke, de zus van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings – Simons (NDP), onder wiens leiding de amnestiewet is aangenomen. Menke, haar mond dichtgeplakt met pleisters, droeg een bordje met opschrift 'woorden schieten te kort'.

De optocht begon met een toespraak van Yasser Riedewald, zoon van de vermoorde advocaat Harold Riedewald. Hij vertelde hoe hij de aanname van de amnestiewet beleefde, van op de publieksbanken in het parlement. “Met één hamerslag hebben ze dertig jaren van onrechtvaardigheid, onduidelijkheid en groot verdriet tot nul gereduceerd, alsof het nooit bestaan heeft. Maar hier sta ik, een kind van mijn vader. Een man die niet bang was voor zijn idealen op te komen.”

Schuld belijden

“De rechtsstaat is de afgelopen week flink beschadigd. Er is een duidelijk stap gezet om een lopend strafproces stop te zetten. Bovendien is dat gebeurd op een manier die in strijd is met de grondwet, de internationale rechtsorde en de garantie dat elke Surinamer zijn recht kan zoeken”, zei ex-president Ronald Venetiaan tegen De Wereldomroep. Hij noemde de manifestatie een 'oproep tot herstel'.

Bisschop Wilhelmus de Bekker riep op tot rechtvaardigheid en gerechtigheid. “Verzoening krijg je pas op het laatst. Het strafproces moet doorgaan en de daders moeten hun schuld belijden, pas daarna kunnen de nabestaanden nadenken over verzoening. Niemand kan in hun plaats zorgen voor vergeving.” De bisschop ziet de afgelopen twee weken 'verandering' in het land. “Het is heel erg, maar er is een tweespalt ontstaan. Die leefde al onderhuids, maar is nu heel scherp. Triest.”

Vertrapt

“De rechtsstaat is vertrapt”, zegt Chandrikapersad Santokhi, voormalig minister van Justitie. Hij is benieuwd hoe de rechters zullen omgaan met de amnestiewet, die intussen al is afgekondigd. “Laten we kijken wat ze gaan doen. Ze hebben nu alvast gezien dat het volk van Suriname niet alles accepteert.”

Vrijdag komt het tribunaal in Boxel opnieuw bijeen. Alle ogen zullen daar gericht zijn op Cynthia Valstein-Montnor, de president van de krijgsraad. Zij bepaalt of de rechtbank voortgaat met het proces of niet.

Ook in Nederland en Curaçao werden dinsdag manifestaties tegen de amnestiewet gehouden.


Protest Curaçao tegen amnestiewet

Willemstad - Ruim honderd mensen zijn dinsdagavond (lokale tijd) op Curaçao bijeengekomen uit protest tegen de vorige week aangenomen amnestiewet in Suriname. De bijeenkomst op het Wilheminaplein in het centrum van Willemstad is rustig verlopen.

De betogers waren grotendeels in het wit gekleed. Bij het protest zijn vijftien duiven vrijgelaten als symbool voor de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Esmeralda Wijngaarde, dochter van de vermoorde Frank Wijngaarde, las brieven voor die ze aan haar vader heeft geschreven.

De omstreden amnestiewet werd vorige week aangenomen door het parlement van Suriname. Daardoor gaan de verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit. President Desi Bouterse is de belangrijkste verdachte van de moorden op tegenstanders van het toenmalige militaire regime. © ANP

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / RNW / NOS / ANP

11-04-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics