Nickerie.Net, woensdag 25 april 2012


Het ideale elftal van Cruijff

AMSTERDAM - Normaal gesproken ben ik er geen voorstander van om een elftal te kiezen uit een selectie van de beste voetballers die de wereld ooit voort heeft gebracht. Simpelweg omdat er in de meeste gevallen nauwelijks of geen sprake is van kwaliteitsverschil.

Het ideale elftal van Cruijff Het ideale elftal van Cruijff

Vrijwel alle voormalige en huidige topvoetballers voldoen aan de voorwaarden om aan de absolute top te slagen. Verder zijn ze zonder uitzondering begaafd, waardoor ze ook moeiteloos op een andere positie op het allerhoogste niveau mee kunnen komen. Ik denk dat iemand als Marco van Basten ook als rechtsback van internationale klasse zou zijn geweest.

Maar het is wel duidelijk dat ik het altijd in echte voetballers zoek. Spelers met een optimale techniek, veel inzicht en meestal sterk gespecialiseerd.

Voor het ideale elftal ga ik op zoek naar een formule, waarin het talent in alle gevallen maximaal wordt benut. Daarbij moeten de kwaliteiten van de een aansluiten bij die van de ander.

Zo zou ik achter buitenspelers als Piet Keizer (links) en de Braziliaan Garrincha (rechts) middenvelders als de Engelsman Bobby Charlton (links) en de Argentijn Alfredo di Stefano (rechts) opstellen. Allebei topvoetballers die niet alleen technisch en tactisch briljant zijn, maar ook fysiek goed in elkaar steken. Ze zijn daardoor prima in staat om extra werk te verrichten voor stilisten als Keizer en Garrincha, in plaats van dat het omgekeerde gebeurt. Bovendien dienen backs als Ruud Krol (links) en de Braziliaan Carlos Alberto (rechts) door hun inzicht, techniek en snelheid weer als ondersteuning voor Charlton en Di Stefano, waardoor ook die als middenvelders zich niet over de kop hoeven te lopen.

Datzelfde heb ik ook met de elftal-as met types als Franz Beckenbauer (Duitsland), Pep Guardiola (Spanje), Diego Maradona (Argentinië) en Pelé (Brazilië) voor ogen gehouden. Vooral Pelé en Maradona vullen elkaar voorin perfect aan, omdat het enorme verantwoordelijkheidsgevoel van Pelé goed aansluit bij het individualisme van Maradona.

Ik weet zeker dat Pelé tijdens de wedstrijd als een soort van vaderfiguur over Diego zou waken. Omdat voetballers zoiets perfect aanvoelen, zou Maradona daar weer iets aan Pelé voor teruggeven, waardoor ook hij volledig tot zijn recht zou komen. Vandaar dat ik voor het ideale elftal voor de legendarische Rus Lev Yashin als doelman zou kiezen. Tussen de imposante bundeling van talent kan het geen kwaad om een rustgevende vaderfiguur te hebben, die op zijn tijd al de sterren weer terug op aarde brengt.


Van Gaal: gefeliciteerd Johan

RIJSWIJK - Louis van Gaal heeft vandaag in De Telegraaf via een paginagrote advertentie van verzekeringsbedrijf Aegon Johan Cruijff gefeliciteerd met zijn 65e verjaardag. Dat is opmerkelijk want de voetbaliconen zijn bepaald geen vrienden.

Via een paginagrote advertentie feliciteert Louis van Gaal Johan Cruijff in De Telegraaf. Via een paginagrote advertentie feliciteert Louis van Gaal Johan Cruijff in De Telegraaf.

"Dat ik degene ben die Johan Cruijff met z'n 65e verjaardag feliciteert, ligt niet zo voor de hand”, schrijft Van Gaal dan ook, waarna hij uitlegt waarom hij zichzelf juist wel de aangewezen man vindt: "We hadden en hebben wel onze meningsverschillen, maar we hebben ook veel gemeen: de liefde voor Ajax, Barcelona en aanvallend voetbal.”

Respect

"Johan heeft het Nederlandse voetbal op de kaart gezet en ook maatschappelijk heeft hij zich op verschillende fronten laten zien”, vervolgt Van Gaal. "Dit verdient respect. In het topvoetbal kan het er op het veld soms stevig aan toegaan, maar buiten de lijnen worden handen geschud.”

Het laatste conflict tussen beiden ontstond toen leden van de inmiddels opgestapte raad van commissarissen van Ajax Van Gaal buiten Cruijff om benoemden tot directeur. Cruijff, eveneens rvc-lid, vocht dat besluit met succes bij de rechter aan.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /Telegraaf

25-04-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics