Nickerie.Net, donderdag 26 april 2012


Boeren Wageningen niet blij met suikerrietproject Staatsolie

Nickerie - De landbouwers van Wageningen hebben vanaf de start van het biobrandstof proefproject van de Staatsolie Maatschappij Suriname ‘van suikerriet tot ethanol’ kenbaar gemaakt niet gelukkig te zijn met het feit dat de uitvoering van dit project in een landbouwgebied wordt uitgevoerd, waar de infrastructuur berekend is voor het verbouwen van padie. De landbouwers, allen ex-SML’ers die 24 ha landbouwgrond van de overheid hebben gekregen voor de padieteelt, vinden dit project helemaal geen goed idee, aangezien de locatie die hiervoor uitgekozen is volgens hen niet geschikt is voor het telen van suikerriet.

Zij vinden het frappant, dat Staatsolie een complete infrastructuur voor een rijstareaal opnieuw gaat inrichten voor het verbouwen van suikerriet, dat uiteindelijk verwerkt zal worden tot ethanol. Volgens de ondernemer Rinesh Mangaldeen, die ook landbouwer is, gaat het om een politieke stunt van de vorige regering, die tot doel heeft de schuldeisers van de Stichting Machinale Landbouw (SML) te doen uitbetalen. “Dat is op zichzelf geen slecht idee, maar waarom heeft men toen niet het geld bij Staatsolie geleend? Waarom heeft men ze niet een ander stuk grond als onderpand gegeven om daar hun proef te doen? Wat is er met de oude suikerrietplantages gebeurd (Mariënburg), waar de infrastructuur voor het planten van suikerriet reeds aanwezig is, en er zelfs een oude suikerfabriek staat, en is Suriname er wel klaar voor om ethanol te produceren?”, vraagt Mangaldeen zich af.

Mangaldeen heeft in het verleden ook diensten verleend aan de SML als bezitter van landbouwmachines en lid van de Vereniging van Machine Diensten (VMD). De ondernemer zegt te willen weten hoeveel duizenden of miljoenen Amerikaanse dollars er in dit proefproject gestopt worden om pas in 2013 te beslissen of ermee doorgegaan zal worden of niet. Dit terwijl de rijstsector ten onder gaat, doordat er geen geld is om deze op te krikken, terwijl Staatsolie aan de andere kant grote bedragen uitgeeft voor een proefproject. Wie is LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en wie is Staatsolie?”, vraagt de ondernemer.

Volgens Mangaldeen is het uitvoeren van het suikerrietproject van Staatsolie op rijstvelden van Wageningen geen gezonde zaak ter stimulering van de rijstsector. Teleurstellend is dat ook regering Bouterse een potje van heeft gemaakt van de grootse plannen die ze tijdens de verkiezingscampagnes kenbaar maakten om stemmen te winnen. Alle beloften ter stimulering van de rijstproductie blijken holle frasen te zijn. Mangaldeen zegt wel zijn geld te hebben ontvangen, dat hij als VMD’er tegoed had bij de SML. “Maar we zijn er geen van allen (VMD’ers) beter van geworden, daar we de banken zelfs hun geld niet hebben kunnen betalen, maar meer nog de hele rijstsector is daarna naar de verdoemenis gegaan”, merkt hij op. Hij meent dat de VMD’ers, die diensten verleend hebben aan de SML, zijn blijven zitten met de machines, terwijl die nu ingezet zouden kunnen worden ten behoeve van de arme boeren (ex- SML’ers) van Wageningen. Hij schuift de schuld in de schoenen van het Ministerie van LVV, dat zich niet aan zijn afspraak heeft gehouden om de boeren van Wageningen te begeleiden. Vandaar dat er volgens hem al een aantal honderden hectaren van de boeren van Wageningen zijn verkocht aan derden, of door toedoen van bankinstellingen op de veiling zijn terechtgekomen. Mangaldeen wil graag weten wat er met de gelden gebeurt die nog op de rekening van de SML voorkomen en door wie het geld beheerd wordt.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / De West / FOS Network

26-04-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics