Nickerie.Net, zondag 13 mei 2012


Nederlandse professor: ‘Amnestiewet niet in prullenbak’

Eric Mahabier, 12/05/2012

DEN HAAG - De Amnestiewet verdwijnt niet in de prullenbak, zolang die niet ingetrokken wordt. Ook al zou de Krijgsraad tot een veroordeling komen van de verdachten in het 8 Decemberstrafproces. Michail Wladimiroff, internationaal strafrecht specialist, zegt aan dWT dat na een eventuele veroordeling van de verdachten de Amnestiewet nog altijd toegepast kan worden. Toetsing van de wet gisteren door de krijgsraad komt op dit moment gedurende de strafzaak.

Michail Wladimiroff, rechts, tijdens een uiteenzetting gisteren bij de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam.-dWT foto/Eric Mahabier .

Maar er is ook een na-traject namelijk na de rechterlijke uitspraak. Bij een eventuele veroordeling van de verdachten kan de Amnestiewet opnieuw getoetst worden. Bij die toetsing zullen dan afhankelijk van de strafoplegging, bepaalde delicten uit de wet vallen en verdachtenzullengeen algehele amnestie meer krijgen.

Boycot

Ondertussen vindt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, dat de Amnestiewet nog boven het hoofd van Suriname hangt. Het tijdelijk opschorten van het strafproces brengt geen wijziging in de opstelling van politiek Den Haag. De hulp aan Suriname blijft opgeschort en verder keert de Nederlandse ambassadeur Art Jacobi voorlopig niet naar zijn standplaats in Paramaribo.

Premier Mark Rutte vindt dat het, met name voor slachtoffers en nabestaanden, van cruciaal belang is dat het proces voortgezet wordt. Intussen is Europarlementariër Toine Manders begonnen met een lobby bij zijn collega’s van het Europees Parlement. Manders wil dat de EU/ACP-top niet meer in Suriname plaatsvindt. Of moet president Desi Bouterse een boycot krijgen deze meeting te bezoeken. De top vindt in november plaats.

Tweemaal appel

“Twee keer hoger beroep en dan is het gedaan voor Bouterse”, reageert Wladimiroff verder. Hij was gisteren gastspreker bij de Vereniging Ons Suriname. Van daaruit werd de rechtszaak in Suriname via live Twitter-berichten van journalist Pieter van Maele gevolgd. De specialist in internationaal strafrecht voorspelt dat de auditeur-militair en de verdachten in appel gaan tegen toetsing van de Amnestiewet door de krijgsraad. Het Hof van Justitie zal dan drie rechters samenstellen die over het hoger beroep zullen beslissen. “Ik verwacht dat het hof op wat komma’s en punten na, mee zal gaan met de krijgsraad. En dus zal het proces daarna voortgang vinden.”

Vervolgens komt de zaak weer bij de krijgsraad die dan een uitspraak zal doen. Tegen deze uitspraak kunnen het Openbaar Ministerie en/of de verdachten in hoger beroep. “Maar dit alles kan misschien jaren duren. Tegen die tijd is Bouterse misschien ook geen president. En dan worden zaken makkelijker.”

Volgens Wladimiroff geniet Bouterse vanwege zijn presidentschap internationale bescherming. Volgens de internationale verdragen kan een staatshoofd niet door een ander land worden gearresteerd. Een arrestatie zou wel vanuit het Internationaal Strafhof (ICC) kunnen volgen, indien bewezen kan worden dat bij de 8 Decembermoorden het ging om oorlogsmisdaden.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

13-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics