Nickerie.Net, maandag 14 mei 2012


EU begint dialoog met Suriname

Brussel - De Europese Unie begint op 30 mei de eerder aangekondigde politieke dialoog met Suriname. Dat maakte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel bekend. Met de gesprekken wil de EU de politieke druk op de Surinaamse machthebbers verhogen. Vooral de aanpassing van de amnestiewet, waardoor verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit kunnen gaan, is Rosenthal en zijn collega's een doorn in het oog. Onder de aangeklaagden is de Surinaamse president Desi Bouterse.

De Surinaamse vicepresident Robert Ameerali bestempelde de politieke dialoog onlangs als een manier om de relatie tussen de EU en Suriname te versterken. Maar volgens Rosenthal is het wel degelijk een "strak en hard'' instrument dat tot concrete resultaten moet leiden: "Het is meer dan een vrijblijvend gesprek.''

Een groot deel van de Surinaamse bevolking is Nederland zeer erkentelijk voor de extra steun in de rug, omdat in Suriname het regime van Desi Bouterse vooral een misleidende anti-Nederland campagne tracht te voeren en hun eigen moorddadige handelingen probeert te verdoezelen met allerlei drogredenen. Met aangekondigde politieke dialoog betekent dat de EU nu ook actief gaat bemoeien met de voortgang van het 8-december strafproces. De krijgsdaad heeft de amnestiewet inmiddels al bestempeld als een regelrechte externe inmenging door het parlement in een lopend strafproces.

(Novum)

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /Novum Fos Network

14-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics