Nickerie.Net, woensdag 23 mei 2012


Nieuw Front gooit knuppel in hoenderhok bij DNA

Het oppositionele Nieuw Front in De Nationale Assemblee (DNA) heeft met de voordracht om Harish Monorath (Nieuw Suriname) namens hem zitting te laten nemen in een parlementaire commissie, letterlijk de knuppel in het politieke hoenderhok gegooid bij het college. Het voorstel van het Nieuw Front werd niet geaccepteerd door onder andere DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en Mega Combinatie-fractieleider, Ricardo Panka. Simons en Panka stelden zich op het standpunt dat Monorath niet door het Nieuw Front kan worden voorgedragen, omdat hij tot de coalitie behoort. Deze kwestie begon al bij de vorige huishoudelijke vergadering. Toen was Monorath uitlandig en is gewacht op zijn terugkeer.

ae4eeda5c5ed4d19b16eca14e5bcc9b6.jpgHarish Monorath en Premdew Lachman (Nieuw Suriname) weten niet of ze nog coalitie zijn.

Vergadering afgebroken Monorath ging dinsdag in op het voorstel van de oppositie, waardoor er wederom een discussie ontstond in het parlement. Simons heeft voor enkele uren de vergadering moeten schorsen. Het college is echter niet uit de discussie gekomen, waardoor de vergadering is verdaagd. Starnieuws verneemt dat Monorath en Premdew Lachman tijdens de schorsing lange gesprekken hebben gevoerd met de coalitie. Er is ook overleg geweest binnen de regeringscombinatie.

Monorath verklaarde tijdens zijn verblijf in het buitenland tegenover Starnieuws dat hij en Lachman nooit van de president een officieel bericht hebben gekregen dat zij niet langer tot de coalitie behoren. “De enige mededeling die wij te horen kregen was van Mega Combinatie-fractievoorzitter Panka dat we niet langer voorzitters zijn van parlementaire commissies”, zegt Monorath. De NS-parlementariër zei toen ook nog dat hij die mededeling opvatte als een betaald zetten dat hij en Lachman hun stem niet hebben gegeven voor de Amnestiewet op 5 april.

Politieke zet Volgens Monorath is er een grens tussen politieke verantwoordelijkheid en parlementaire verantwoordelijkheid. “Wij hebben misschien geen politieke verantwoordelijkheid meer in de coalitie, maar je kan ons niet zonder meer onze parlementaire verantwoordelijkheid ontnemen. Ik ga ervan uit dat wij nog tot de coalitie behoren”, zegt Monorath.

De actie van het Nieuw Front om Monorath namens hem voor te dragen, is een politieke zet die ertoe moet leiden dat duidelijk wordt of de coalitie nog kan rekenen op een twee derde meerderheid in het parlement. De vorige week is Ronny Asabina (fractieleider BEP) door het Nieuw Front voorgedragen om zitting te nemen in een huishoudelijke commissie. Dit is na enige discussie wel goedgekeurd. President Desi Bouterse zal duidelijkheid moeten brengen en aangeven of de NS-parlementariërs nog tot de coalitie behoren, of net als de BEP eruit worden gegooid. Simons deelde mee dat zij tot nu toe niks gehoord heeft van de leiding van de coalitie over de status van Monorath en Lachman.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

23-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics