Nickerie.Net, woensdag 30 mei 2012


Geachte Excellentie (Brief 2)

COLUMN - Geachte Excellentie, Ik heb een kado voor u. Waar kan ik die naartoe zenden? Het presidentieel paleis of Brokobaka? Het gaat om een snijbrander, om die ijzeren plaat die u voor uw hoofd heeft los te branden. Misschien dat u dan ook direct plaats maakt voor wat gezond verstand. Waar haalt u het in uw hoofd om Fort Zeelandia te gaan transformeren naar een partycentrum? What’s next Excellentie? Een Disneytheme-park te Moiwana, voor een job well done?

Of een 10m hoog standbeeld van u op het Onafhankelijkheidsplein, vanwege de vorm van vrijheid waar u voor staat? Of een bordeel te plantage Mariënburg, ter nagedachtenis aan alle seksueel misbruikte slavinnen aldaar? Het kan werkelijk niet gekker met u, het is alsof u elk moreel besef en inlevingsvermogen door de jaren heen kwijt bent geraakt.

Fort Zeelandia werd tijdens het kolonialisme gebruikt voor de opslag en handel van slaven (ook uw voorouders) en als fort tegen aanvallen van anderen (tijdens bijvoorbeeld de oorlog met Engeland in de 17de eeuw). Bij elke verse aanvoer van slaven werden die ingevet en vervolgens op een podium in het fort tentoongesteld en geveild door de blanken. Ook werd Fort Zeelandia gebruikt voor het vestigen van een statement aan de potentiële marron, door er bijvoorbeeld één op te hangen of de Spaanse bok te geven. In de jaren ‘80 heeft u er gebruik van gemaakt, eerst als millitair hoofdkwartier en vervolgens als uw persoonlijke martel-kelder en plaats voor executie. De executie van 15 vooraanstaande Surinamers die u vervolgens de ochtend erna dumpte bij het mortuarium, zonder enige vorm van gene, als grof vuil. Maar ziet u, Excellentie, voor de jaren ‘80 was Fort Zeelandia al verankerd in de geschiedenis van ons land.

Een plaats in de geschiedenis van Suriname krijg je niet zomaar ... die verdien je terecht of onterecht. Uw plaats in de geschiedenis van ons land is meer dan terecht gezien uw daden als individu. Daar is niemand voor verantwoordelijk behalve uzelf. U en de mensen die uw orders blindelings opvolgden toen ... en nog steeds. Al verbiedt u de komende 15 jaar alle geschiedenisboeken met u als hoofdrolspeler, al gaat u op uw blote knieën het bloed aan de wanden in Fort Zeelandia afschrobben, al sloopt u eigenhandig het monument van Moiwana. Al dat bloed dat op uw blazoen is, dat zal u blijven achtervolgen tot in uw graf. Geschiedenis valt niet te herschrijven, ongeacht wie het probeert. U bent de laatste Surinamer die over het lot van Fort Zeelandia mag beslissen gezien uw persoonlijke geschiedenis. Een plaats van leed en herdenking mag nimmer een plaats worden waar wij gaan feesten. Het is moreel verwerpelijk. Ik betwijfel namelijk ten zeerste dat u de hedendaagse geschiedenis zal verwerken in het bestemmingsplan van dit cultureel erfgoed.

Laat mij uiteenzetten wat er allemaal zou gebeuren als we uw logica in deze zaak wereldwijd zouden volgen; dan zou Wounded Knee (in de VS), waar honderden Indianen werden vermoord door de blanken in 1890 getransformeerd worden tot een themapark. Dan zou Auschwitz, waar miljoenen Joden de dood vonden in de gaskamers getransformeerd worden tot een themapark. Dan zou Gettysburg (in de VS) waar, binnen luttele minuten, duizenden Amerikanen sneuvelden tijdens de burgeroorlog, getransformeerd worden tot een themapark. Dan zou men een nieuwe Las Vegas maken van de Gaza Strook. En een waterpark in Anfal, waar Saddam Hussein in 1989 een hoop van zijn landgenoten vergast heeft.

Misschien dat het in uw belevingswereld doodnormaal is om een plaats, die de geschiedenis van ons land in samenhang met leed van onze voorouders in het verleden personificeert en tot op heden conserveert, plat te walsen in de naam van ontwikkeling. Maar dat is het alles behalve, normaal. Dat onderstreept des te meer uw meedogenloosheid en uw persoonlijke arrogantie als ‘s lands eerste en enige dictator.

Met deze beslissing bevestigt u alleen maar het beeld van u als psychopaat, een persoon zonder empathie voor een ander, in dit geval voor duizenden anderen. U mag denken dat u met deze actie de geschiedenis gaat herschrijven, maar dat zal nooit en te nimmer gebeuren. Net als de grote droge tijd en de kleine regentijd is de geschiedenis van Fort Zeelandia verankerd in de ziel van Suriname.

Excellentie, deze actie heeft niets te maken met het ontwikkelen cq. vooruitgang van dit land. Ontwikkeling zou betekenen:

Dat is ontwikkeling en dat is vooruitgang. Amnestie voor jezelf regelen is op geen enkele manier gerelateerd aan de ontwikkeling van dit land. Het beste vlees voor u en de uwen reserveren en de kluiven gooien naar de rest van de meute is nooit en te nimmer ontwikkeling. Tornen aan de fundering van onze grondwet voor persoonlijk gewin is nooit en te nimmer ontwikkeling. Verdeeldheid zaaien in plaats van eenheid is geen vooruitgang. De enige vooruitgang die u tot nog toe geboekt heeft is in achteruitgang. Men zegt weleens, de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar. Met u als overwinnaar is elke Surinamer een verliezer.

Het lijkt erop dat deze beslissing van u al in kannen en kruiken is maar desondanks heb ik toch het volgende voorstel. Nu u toch eenmaal bezig bent om uzelf een plaats in onze geschiedenisboeken aan te meten als de meest belachelijke Surinaamse president ooit dan stel ik het volgende voor: “Maak er maar een paleis van voor uw vriend Obiang. Een hagelwit paleis met een vloot aan luxueuze auto’s. Compleet met zwembad, helikopterdek en een persoonlijk harem. Het kan altijd nog belachelijker, gezien het feit dat u een ordinaire dictator de sleutel heeft gegeven tot ons land. Met u als president weet u het maar nooit.

Met vriendelijke groet, A. Abaisa Staatsvijand alfredabaisa@gmail.com www.facebook.com/alfredabaisa

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / No Spang

30-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics