Nickerie.Net, vrijdag 13 juli 2012
Read: Bevolking moet Staatsolie in de gaten houden
Paramaribo - “Ik doe een beroep op de samenleving om de ontwikkelingen bij Staatsolie nauwlettend te volgen”, zegt Lloyd Read, voorzitter van de Staatsolie Werknemers Organisatie in Suriname (SWOS). Hij doelt daarmee op de berichten als zou de regering bezig zijn met plannen om het bedrijf te privatiseren.
Read: Samenleving moet Staatsolie goed volgen
“Wij zijn niet tegen privatisering, alleen is nog niet duidelijk wat de regering precies wil”, zegt Read aan Starnieuws. Hij legt uit dat als de overheid aandelen wil verkopen om de inkomsten aan te wenden voor diepte-investeringen in het bedrijf, “dan is het oké voor ons.” De SWOS-voorman zegt dat hij het gevoel heeft dat de privatisering die de overheid voor ogen heeft, een ander doel dient. Volgens hem zou de regering door de verkoop van Staatsolie-aandelen, geld willen genereren om haar eigen consumptieve handelingen te plegen. En precies daar maakt het parlement zich om bezorgd. Read kan daar volledig inkomen.
Hij roept daarom de werknemers en samenleving op om de ontwikkelingen binnen en rondom Staatsolie goed in de gaten te houden. De fundamentele discussies over de privatisering moeten volgens de bondsman nog worden gevoerd. Hij wijst erop dat privatisering niet over één nacht ijs gaat, “het is een lang proces, kijk maar naar SBBS (Stichting Behoud Bananen Sector) waar het proces nog steeds niet is afgerond.” Ofschoon hij officieel nog niet op de hoogte is van de privatiseringsplannen, zegt hij de berichten daarover niet te bagatelliseren.
Staatsolie op de fles
In 1998/99 wilde de toenmalige regering onder president Jules Wijdenbosch Staatsolie volledig van de hand doen. "Ze hebben toen veel problemen gehad met de 1% aandeel die het Planbureau van Suriname toen had. En daar hebben wij veel van geleerd”, stelt Read. Het verschil met de situatie nu is volgens hem dat de overheid een klein deel van de aandelen op transparante wijze wil verkopen. Hij ziet wel een plaats voor de werknemers weggelegd in het aandelenkapitaal van de moedermaatschappij. “Als werknemers willen we een partner zijn van Staatsolie om ontwikkeling te realiseren, door onder andere productiebedrijven op te zetten.”
Ook voor de kleine man ziet Read een plaatsje om zich in te kopen in Staatsolie. Als alles transparant plaatsvindt, weet de bevolking precies waar en bij wie de aandelen zitten, zegt de SWOS-voorman. In de discussies over de aandelenverkoop moet zeker de participatie van de bevolking worden meegenomen. "Juridisch beschikt de overheid over alle aandelen van Staatsolie, maar uiteindelijk is het volk de eigenaar van Staatsolie."
Er heerst onder velen ook een angst dat via slinkse constructies aandelen van Staatsolie belanden in handen van mensen die proberen grote hoeveelheden drugsgelden wit te wassen. Onder de gevreesde mensen zitten ook enkele oud-militairen uit de groep van 16, waaronder de president en enkele personen uit het bedrijfsleven die zijn partij sponseren.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net / NSS / FOS Network |
13-07-2012 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2012. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics