Nickerie.Net, dinsdag 25 september 2012


Senaat VS niet blij met uitleveringsverdrag met Suriname

Paramaribo - De Senaat van de Verenigde Staten van Amerika is niet blij met het beleid van Suriname om geen staatsburgers uit te leveren. In een rapport wordt melding gemaakt over het gegeven dat Suriname, Haïti en de Dominicaanse Republiek de enige landen in het Caribisch Gebied zijn die hun staatsburgers niet uitleveren en dat dit een sta-in-de-weg is in de strijd tegen drugscriminaliteit.

In De Nationale Assemblee zijn momenteel enkele verdragen in behandeling die Suriname ertoe opdragen om daaraan mee te werken, echter handelt het uitleveringsverdrag met de VS niet over de uitlevering van eigen staatsburgers.

“Dat verdrag moet herzien worden”, zegt voormalig justitieminister en verdragenspecialist Chandrikapersad Santokhi. “Het is tegenwoordig normaal in de wereld om eigen staatsburgers uit te leveren in het belang van het onderzoek.” De kwestie van de uitlevering van eigen staatsburgers heeft in huishoudelijke vergaderingen van De Nationale Assemblee voor grote beroering gezorgd, omdat enkele verdragen die Suriname is aangegaan ook daarover handelen.

De Antiterrorismewet spreekt duidelijk over het uitleveren van staatsburgers aan een vreemde mogendheid. Volgens Santokhi hoeft dit niet voor problemen te zorgen, omdat in de nieuwe internationale regels verdachten die schuldig zijn bevonden zelf mogen bepalen waar zij hun straf willen uitzitten.

Praktisch is Suriname het enige land dat zijn staatsburgers niet uitlevert aan de VS, omdat Haïti en de Dominicaanse Republiek dit oogluikend wel toestaan. Het afgelopen jaar heeft de Dominicaanse Republiek 25 staatsburgers uitgezet, terwijl Haïti dat volgens het Rapport Preventing A Security Crisis in the Caribbean per geval staatsburgers uitlevert aan de VS. Tot nog toe is er geen enkele Surinamer die zich schuldig heeft gemaakt aan een drugsmisdaad in de VS uitgeleverd aan dat land en dit is een doorn in het oog van de Amerikaans Senaat.

“Het zou bevorderlijk zijn voor de Dominicaanse Republiek, Haïti en Suriname om formeel de uitlevering van hun staatsburgers aan de VS toe te staan”, melden de senatoren in hun verslag. In het parlement zijn enkele wetten in behandeling. Die moeten snel goedgekeurd worden, wil Suriname niet op de zwarte lijst komen van landen die gevoelig zijn voor witwaspraktijken en terrorisme.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ No Spang

25-09-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics