Nickerie.Net, vrijdag 28 september 2012


Jaarrede Bouterse begint en eindigt met wrevel

door Ivan Cairo, 28/09/2012

Paramaribo - Wanneer journalisten vol verwachting donderdag bij het parlement arriveren om zoals bij elke vergadering van het college verslag te doen, slaat het enthousiasme bij sommigen bijna onmiddellijk om. Behalve dat het aantal journalisten per medium al vooraf was gelimiteerd, blijkt de vaste plek op de bovengalerij die hen door DNA zelf was toegewezen, te zijn ingepikt door de organisatie van de bijeenkomst.

Op hun vaste stekkie worden nu allerlei gasten die fysiek nooit enige belangstelling tonen voor wat er in het parlement gebeurt, geaccommodeerd. Genodigden die slechts hun kop laten zien om later te kunnen snoeven, “ik was erbij”. Vooral verslaggevers van de krant hebben last van de situatie. Ze kunnen kiezen tussen een plek in de glazen persboot waar je haast niets verstaat of een plek elders op de galerij waar het overzicht minder is. Morrend en mopperend wordt gekozen voor het laatste.

zBouterse verlaat onder begeleiding het parlement. Daarvoor nodigde het staatshoofd de aanwezigen uit voor een borrel en een hapje in het perscentrum van de regering. De pers zelf was in tegenstelling tot vorige jaren echter niet welkom.-dWT foto/Irvin Ngariman.

Gelukkig duurt de wrevelperiode niet lang, want in tegenstelling tot andere gelegenheden en evenementen draaft president Desi Bouterse bijna stipt op tijd op om zijn jaarrede te komen houden. De bijzondere DNA-vergadering is gepland voor 10 uur ‘s morgens en om vijf over tien inspecteert Bouterse de erewacht van de politie .

Om tien uur gaat de schel en komt de voltallige ministerraad in ganzenpas de vergaderzaal van het parlement binnen. Allemaal gestoken in het door DNA-voorzitter Jenny Simons voorgeschreven ‘donker kostuum’. Alleen sportminister Ismanto Atna draagt een lichtgekleurd pak. Na de erewacht te hebben geďnspecteerd, loopt het staatshoofd in militaire pas naar de ingang van het parlement waar hij wordt binnengehaald door een commissie van in- en uitgeleide.

Direct nadat de regeringsleider om 10 over 10 de zaal heeft betreden, zingt Youth Voice-winnaar Rumarlo Lont het Surinaams volkslied vocaal bijgestaan door de overige aanwezigen in het parlement. Om precies kwart over tien begint Bouterse met zijn toespraak, nadat de griffier de resolutie die de bijzondere bijeenkomst voorschrijft heeft opgedreund.

In iets meer dan twee uur presenteert de president het beleid dat hij in 2013 wil uitvoeren en hanteert af en toe de achteruitkijkspiegel, om aan te geven wat hij van Venetiaan heeft geërfd en wat hij met die erfenis heeft gedaan. Van de 26 A4-tjes lange speech eist onderwijs met drie pagina’s een goed deel op. Het wordt een aaneenschakeling van beloftes, toezeggingen en voornemens, waarvan sommige gekoppeld aan “zeer korte termijn” van implementatie tot concrete datum van realisatie. Directeuren van parastatale bedrijven als Staatsolie, Telesur, SLM en EBS, alsook departementsdirecteuren, districtscommissarissen en coalitiegenoten knikken instemmend mee bij al de positieve voornemens en het gunstig economisch plaatje dat wordt geschetst. Een enkele keer wil een verlegen applaus losbarsten, maar dan dringt het door dat geen teken van goed of afkeuring mag worden gegeven, daar Simons al een keer vermanend heeft ingegrepen.

De vaart waarmee Bouterse zijn beleid presenteerde werd even geremd door een technisch probleempje met zijn teleprompter, maar ook dat euvel kreeg het staatshoofd niet klein om zijn zegje te doen. Uiteindelijk werd de ontwerpbegroting overhandigd aan de griffier van het parlement en nodigde Bouterse de aanwezigen uit voor een borrel en een hapje in het perscentrum van de regering.

De pers kreeg echter een hete ontnuchtering in de zinderende zon. Bij aankomst in het perscentrum kregen verslaggevers te horen dat alleen personen die een uitnodigingskaart hadden werden toegelaten, en dat had de pers niet. De pers was in tegenstelling tot voorgaande jaren deze keer niet welkom. In de felle zon dropen de journalisten af om eventueel elders een welverdiende borrel te pakken, maar dan op eigen kosten.-.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

28-09-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics