Nickerie.Net, donderdag 11 oktober 2012


Bollywood superster Amitabh Bachchan is 70

De Indiase filmicoon Amitabh Bachchan viert vandaag zijn 70ste jaardag. Hij viert zijn feestje met een kunsttentoonstelling met werken die door hem zijn geïnspireerd en gemaakt zijn door grote Indiase schilders en beeldbouwers. De tentoonstelling wordt later vervat in een boek.

aebb13e7a4704dd76c76d2b0a3ab7c5b.jpgIn een film-gekke natie is Bachchan meer dan een ster. Hij is de man die de Olympische vlam droeg in landen, werd verkozen tot de grootste acteur ooit door een BBC online peiling, hij was de eerste Indiase acteur die een wassenbeeld kreeg bij Madame Tussaud, hij heeft in bijna 200 films geacteerd en die ooit werd gedwongen zijn hotel in Cairo te verlaten, omdat zijn Egyptische fans al te enthousiast waren op de luchthaven. Maar in India heeft Bachchan de contouren van een nationale icoon. Als je iemand in een uithoek van het land vraagt wie hun premier is, zijn ze geneigd verbaasd te kijken, schrijft auteur..... Vraag hem of haar wie Amitabh Bachchan is en zij zullen het weten, zelfs als ze niet eens één van zijn films hebben gezien. India heeft een aantal succesvolle acteurs en waanzinnig populaire sterren, maar niemand heeft een populairiteit die zo lang bleef en hoog torende boven de rest als hij (zij het met tussenpozen) voor een groot deel van zijn 43-jarige carriere. De eerste film die Bachchan uitbracht, ‘Saat Hindustani’ (Zeven Indiërs) in 1969 flopte prompt bij de box-office, evenals zijn andere films. Op een dag had hij er genoeg van. Bachchan die in die periode een relatie had met de succesvolle actrice Jaya Bhaduri, was gereed om de trein te pakken, terug naar Calcutta waar hij eerder had gewerk bij een handelsbedrijf en enkele toneelstukken had gedaan. Het was op dat moment dat het schrijversduo Salim-Javed (Salim Khan en Javed Akhtar) hem de rol van boze jongeman in de film Zanjeer (Ketens) toeschreven. Zonder deze doorbraak had de acteur misschien zijn filmdromen nooit gerealiseerd.

Geregisseerd door Prakash Mehra in 1973, gaf de film dit prototype karakter ook van de naam Vijay. Het betekent overwinning en Bachchan gebruikte de naam in veel van de films die volgden. De jaren 1970 waren turbulente in India. Er was politieke onrust en riep premier Indira Gandhi de noodstoestand uit. Er was werkloosheid en arbeidsonrust, en een verslechtering van de post-onafhankelijkheid droom van een nieuwe dageraad. De Bachchan imago, zoals verpakt door Salim-Javed, was een creatie van de tijd. In wezen een stedelijke schepping, was hij een eenling, geboren en getogen in de sloppenwijken. Bachchan werd een symbool van protest tegen India's problemen - en zijn populariteit leidde tot een daling van de traditionele plattelands romances die Hindi films domineerden. Het was in Yash Chopra's film Deewaar (Muur) in 1975 - ook geschreven door Salim-Javed - dat de imago van Vijay tot zijn recht kwam - een boze jongeman bruisend van een intensiteit die zelden gezien wordt op het Indiase scherm.

Veel levens

In Deewar, was Vijay een geharde smokkelaar, die was opgegroeid op de trottoirs van de door misdaad geteisterde stad Bombay. Vinay Lal, de schrijver van ‘Deewar: The Footpath, The City and The Angry Young Man’ schreef, dat Deewar de eerste film in de Indiase filmwereld was die "een dialectiek tussen het voetpad en de wolkenkrabber” vestigde. “De twee zijn bij uitstek tekenen van het stedelijk landschap van de film ". Bachchan's carrière ging naar vijfde versnelling na zowel ‘Deewaar’ en Ramesh Sippy's ‘Sholay’ (1975). De films die hij maakte met Manmohan Desai (Amar, Akbar Anthony, Naseeb, Mard) waren enorm succesvol, maar halverwege de jaren 1980 ging het bergafwaarts met zijn carrière. Echter, de betekenis om Amitabh Bachchan te zijn, beperkte zich niet tot zijn carrière, hoewel hij opnieuw zichzelf vond en experimenteerde met zijn rollen en in vele succesvolle films optrad. Het zijn de vele levens die hij heeft verpakt in één. Bachchan was een politicus, en werd een lid van het parlement in 1984 in opdracht van zijn vriend, oud-premier Rajiv Gandhi. Maar drie jaar nam hij, gedesillusioneerd, ontslag. Bachchan was ook een zakenman. Hij richtte de Amitabh Bachchan Corporation in 1995 op voor event management en de productie van films, een onderneming die is mislukt. Op een bepaald moment was hij bijna failliet. Maar zoals het de meester van opstanding betaamd, stuiterde Bachchan aan het begin van dit millennium terug met de tv-show ‘Kaun Banega Crorepati’, gebaseerd op de Britse spelshow ‘Who Wants To Be A Millionaire’. En sindsdien is er geen weg terug. De acteur was terug in beeld en weer in contact met de natie. Zijn niet succesvolle jaren hadden hem nederigheid geleerd en daarmee ook empathie. Dus, hier is hij vandaag alomtegenwoordig - bij het onderschrijven van merken, met voice-overs met zijn bariton handelsmerk, acterend in experimentele films, en het zijn van merk ambassadeur voor de Indiase staat Gujarat. En ja - volgend jaar, op de leeftijd van 70, zal hij eindelijk zijn Hollywood-debuut maken in de 3D aanpassing van Baz Luhrmann's ‘The Great Gatsby’.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ NSS

11-10-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics