Nickerie.Net, maandag 12 november 2012


Kapitaaltekort nekt padieboeren

Nickerie - De padieboeren zitten met hun handen in het haar. De droge grondbewerking is gedaan, maar ze hebben geen geld om verder te gaan, zegt voorzitter Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) aan Starnieuws.

cc3dfa875dc88b7c8ee8b560741dad16.jpgHet lukt de boeren niet om hun arealen te bewerken door gebrek aan geld.

Door de aanhoudende droogte is het ontzettend moeilijk om aan voldoende irrigatiewater te komen en moeten de arealen op kunstmatige wijze worden bevloeid door water te pompen. Oemraw deelt mee dat de hoge brandstofprijzen moordend zijn voor de landbouwers. Door de lage opkoopprijs van de padie hebben de meeste boeren verliezen geleden.

Vele boeren zijn voorbereid om dagen en nachten door te brengen in hun rijstarealen om het water op bepaalde tijdstippen te kunnen pompen en zo hun rijstarealen te kunnen bevloeien. Door al deze factoren zullen de kosten stijgen, schetst de SPBA-voorzitter de situatie.

Ministeries liggen overhoop Bramdew Rampedarath, voorzitter van de Vereniging van Padie Producenten, merkt op dat drie ministeries met elkaar overhoop liggen over de watertoevoer vanuit Wakay. Het gaat om de ministeries van Openbare Werken, Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling. Ook bij hem hebben boeren hun klachten gedeponeerd en hebben ze kenbaar gemaakt dat ze geen geld hebben om hun arealen te bevloeien. Sommigen hebben, volgens Rampedarath, hulp gehad van families uit Nederland. “Maar, zo kan het niet verder gaan”, merkt hij op.

Richenel Small, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantyne Project (OW-MCP) garandeert dat de pompen zullen blijven draaien. Deze zijn al in werking gesteld en er is zelfs reserve brandstof om de pompen draaiende te houden. Oemraw benadrukt dat niet de gehele rijstsector door Wakay van irrigatiewater wordt voorzien. Small legt uit dat de rechteroever van de Nickerierivier en Wageningen door de pompen van Wageningen moeten worden voorzien.

Niet in productie Soul Soekha en Dharmdew Oemraw kunnen hun arealen van respectievelijk 80 om 27 hectare dit seizoen niet in productie brengen. Beide landbouwers vertellen aan Starnieuws dat ze geen geld meer hebben om de natte grondbewerking te doen. Ze hebben hun arealen in de Middenstandspolder.

Net als Oemraw en Rampedarath hopen ook deze landbouwers en vele anderen dat de overheid iets aan de governmenttake zal doen, zodat landbouwers hun hoofd boven water kunnen houden. De vele brieven en verzoeken die gericht zijn aan politici, de overheid en het ministerie van LVV hebben tot nog toe geen zoden aan de dijk gelegd.

Wanita Ramnath

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS/Fos Network

11-11-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics