Nickerie.Net, maandag 26 november 2012


Het borstbeeld van Jagernath Lachmon

Het borstbeeld van Jagernath Lachmon (Foto: Irvin Ngariman)

Borstbeeld Jaggernath Lachmon onthuld in geboorte district Nickerie

NIEUW NICKERIE - Het borstbeeld van Jagernath Lachmon (1916-2001) is gisteren op zijn sokkel in het centrum van Nieuw-Nickerie geplaatst. Het beeld van de voormalige VHP-leider heeft nu een vaste plaats op het Brassaplein tegenover het districtscommissariaat. De plaatsing en de onthullingvan het borstbeeld kreeg een smet door politieke interventie van de NDP, daar deze partij juist alles vertrapt tegen de democratische principes van wijlen Jaggernath Lachmon.

De betrokkenheid van Desi Bouterse bij de onthulling van het borstbeeld van Lachmon was voor velen in het rijstdistrict vooral een hypocriete vertoning van de president. Lachmon was een democraat en voorvechter van de rechtstaat in hart en nieren. De partij van Bouterse is juist een partij gebleken die in de praktijken weinig heeft met democratie en rechtstaat. Bovendien kleeft er nog steeds bloed aan de vingers van Bouterse die ook prominente VHP-ers uit het rijstdistrict, zoals gebroeders Baal en Soegrim Oemrawsingh  heeft laten vermoorden. Tijdens de 8-decembermoorden heeft Bouterse volgens getuigen de Nickeriaan Soerinder Rambocus eigenhandig gemarteld en vermoord. Rambocus vocht samen met Wilfred Hawker om Suriname te  bevrijden van de moorddadige dictatuur van Desi Bouterse. Ook Hawker is in koele bloedde doorzeefd onder bevelvoering van Bouterse.

Toen het voorstel van de VHP voor het plaatsen van het standbeeld op het bureua van DC Wedperkash Joeloemsingh belandde, heeft hij dit meteen aan zijn NDP-partijgenoten doorgespeeld, waardoor de regie van de plaatsing van het borstbeeld werd overgenomen door de NDP-ers in Nickerie en Paramaribo. De onthulling van het borstbeeld werd onderdeel van een NDP-show, waarmee deze partij probeerde zieltjes te winnen in het rijstdistrict.

De VHP liet zich niet bij neerleggen. Bij de onthulling kwam een bijna 1000-man tellen delegatie onder aanvoer van VHP voorzitter Chandrikapersad Santokhi, die samen met een grote Nickeriaanse aanhang massaal optrok naar het Brasaplein om het beeld te onthullen. Het beeld dat gehuld was met de Suriaamse vlag, werd middels meerdere touwtjes gezamenlijk onthuld door Bouterse en Santokhi.

In zijn toespraak kon Bouterse niet omheen door vooral de maatschappelijke erfenis van Lachmons verbroederingspolitiek. "Mensen van alle kleuren leven hier vredig naast elkaar. Dat kunnen veel buitenlandse bezoekers zich niet voorstellen."

Het standbeeld is een creatie van Erwin de Vries. In verband met hun 45-jarig bestaan heeft het bedrijf CHM het kunstwerk aan de gemeenschap geschonken. Volgens Joesoeph Krijonadi, de voorzitter van de voorbereidingswerkgroep, heeft het geheel SRD 40.000 gekost.

De onthulling trok veel bezoekers. Lachmon wordt door hen herinnerd als een tactisch politicus die een recordperiode in het parlement heeft gediend. Alle betrokkenen zijn blij dat de grote zoon op deze manier naar zijn geboortedistrict is teruggekeerd.

VHP-ers op weg naar de onthulling van het borstbeeld van Jaggernath Lachmon

Toespraak VHP voorzitter Santokhi bij de onthulling borstbeeld Jaggernath Lachmon

Klik hier voor actuele Foto-updates op onze Facebook-pagina

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT /FOS Network

26-11-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics