Nickerie.Net, vrijdag 07 december 2012


Zaterdag 8 december: Stille protestbijeenkomst tegen de amnestie wet bij het Consulaat-Generaal van de Republiek Suriname

Op 7 en 8 december a.s is het 30 jaar geleden dat 15 democratische Surinaamse zonen op brute en laffe wijze in opdracht van de toenmalige legerbevelhebber, de huidige president van Suriname, Desi Delano Bouterse, in het Fort Zeelandia werden gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd. Op 30 november 2007 begon uiteindelijk het proces in Paramaribo tegen de moordenaars.

Dit proces wordt steeds weer door de hoofdverdachte Desi Bouterse vertraagd.

Echter met de aanname van de amnestie wet in april 2012, is onze hoop op een spoedige afloop van het Decemberproces stukgeslagen.

Toch hebben wij, het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, het vertrouwen dat het recht in Suriname zal zegevieren. De schanddaden van het militair regime uit de jaren ‘80 mogen niet ongestraft blijven, zeker niet nu de hoofdverdachte is gekozen is tot president van Suriname, de donkere dagen van de jaren ’80 lijken te zijn teruggekeerd en hij zichzelf amnestie heeft verleend voor zijn daden in de nacht van 7 op 8 december 1982. Ook 30 jaar na de moorden blijft het motto van de nabestaanden dan ook ‘Slechts in gerechtigheid berusten’.

Om kracht bij te zetten aan dit geloof organiseert het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname op zaterdag 8 december a.s , 30 jaar na dato, een stille fakkel protestbijeenkomst voor het Consulaat-Generaal van de Republiek Suriname aan De Cuserstraat 11 in Amsterdam Buitenveldert Verzamelen vanaf 17.00 uur hoek De Cuserstraat/Amstelveenseweg. Bus 170/172 vanaf CS.

Na deze protest bijeenkomst vindt de herdenkingsbijeenkomst plaats in de Mozes & Aäronkerk, Waterlooplein 207, Amsterdam. Metro 51, 53, 54 / tram 9, 14 (halte Waterlooplein).

Het comité roept iedereen op aanwezig te zijn bij deze stille protestbijeenkomst tegen de Amnestiewet.

INFORMATIE: Informatie over dit persbericht: Romeo Hoost: voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname 06-38331297 romeoho@gmail.com

Meer over decembermoorden: www.decembermoorden.com


Chronologie - Decembermoorden

8 en 9 december 1982
Militairen lichten 15 tegenstanders van het legerbewind van hun bed. Ze worden naar Fort Zeelandia in Paramaribo gebracht en daar doodgeschoten. Bouterse zegt dat hij niet bij het bloedbad aanwezig was.

April 1993
Bouterse stapt op als legerleider.

1 november 2000
Het Openbaar Ministerie in Suriname moet een vooronderzoek beginnen naar Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden. Dat bepaalt het gerechtshof in Paramaribo. Het vooronderzoek wordt in november 2004 afgerond. De hoofdofficier van justitie besluit Bouterse en de anderen te vervolgen.

19 mei 2001
De enige overlevende van de Decembermoorden, Fred Derby, overlijdt aan een hartaanval. Hij was de belangrijkste getuige tegen Bouterse.

1 april 2007
Bouterse's Nationale Democratische Partij stelt een amnestiewet voor. De partij wil dat Bouterse en de andere verdachten niet langer worden vervolgd voor de Decembermoorden. Het wetsvoorstel wordt enkele weken later voor het eerst behandeld in het Surinaamse parlement.

14 juni 2007
Het laatste obstakel voor een proces tegen Bouterse en zijn medeverdachten wordt weggenomen. De aangeklaagden hadden bezwaar aangetekend tegen vervolging, maar het Hof van Justitie in Paramaribo wijst dat af.

30 november 2007
Het Decembermoordenproces gaat van start. Bouterse komt niet opdagen.

25 mei 2010
De partij van Bouterse wint de parlementsverkiezingen en vormt een verrassende coalitie met Bouterse's aartsrivaal Ronnie Brunswijk.

19 juli 2010
Bouterse wordt gekozen tot president van Suriname. Op 12 augustus legt hij de eed af.

23 maart 2012
Een belangrijke getuige zegt dat Bouterse zelf twee slachtoffers van de Decembermoorden (Cyrill Daal en Soerindre Rambocus) heeft doodgeschoten.

4 april 2012
Het parlement in Suriname neemt de amnestiewet aan, waardoor Bouterse en de andere verdachten niet langer kunnen worden vervolgd voor de Decembermoorden. Nederland roept de ambassadeur voor overleg terug uit Suriname.

11 mei 2012
Krijgsraad schort proces op, totdat duidelijk is of de omstreden amnestiewet in strijd met de grondwet is.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Monument_Decembermoorden.JPG

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/Ingezonden / Volkskrant

07-12-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics