Nickerie.Net, dinsdag 22 januari 2013


Worden de hoogeplaatste stropers in Bigi Pan gebied ook een keertje bestraft?

Nickerie - In een bericht van Starnieuws wordt gemeld dat de gewestelijk politiecommandant Stanley Benschop heeft gezegd zegt dat stropers die zich schuldig maken aan vangen en doodschieten van de beschermde vogels in het Bigipangebied, een fikse boete zullen moeten betalen. De politietopper vindt het vreselijk dat beschermde vogels doodgeschoten worden. “Wij zullen niets nalaten om dit gedrag te bestraffen en zullen waarschijnlijk boetes van tussen de SRD 5000 en 10.000 eisen”, merkt Benschop op. Het is in Nickerie geen volksgeheim dat ook een NDP parlementarier, die een kamp heeft in het Bigi Pan gebied, zich regelmatig schuldig maken aan de jacht van beschermde vogelsoorten. Niet lang geleden hebben partijtoppers en vrienden uit Paramaribo samen met de parlementariers hun magen volgegeten met vlees van beschermde vogelsoorten in dit gebied. Het is de vraag of naast de gewone stervelingen ook de hooggeplaatste misdadiger een keertje een procesverbaal of boete op hun broek zullen krijgen. 

Vier mannen, waaronder landbouwers, hebben afgelopen weekend zes rode ibissen en een reiger doodgeschoten in het Bigipangebied. Het team van ’s Landsbosbeheer (LBB) Nickerie heeft de stropers op heterdaad betrapt. De jager werd geassisteerd door drie andere mannen. Zij zijn allen aan de politie van Henar overgedragen.

0d57e8c501ca11f73a7b5d0e916a5dbd.jpgRode Ibissen in het Bigipangebied

Siervogels als maaltijd

Soerendo Amatroesijat, hoofd LBB Nickerie, zegt aan Starnieuws dat veel stropers niet betrapt worden. Dagelijks worden deze siervogels bij de maaltijd klaargemaakt. Hij vertelt over een man die een rode ibis naar huis had gebracht, omdat deze volgens hem niet kon vliegen. Hij heeft de vogel toen thuis verzorgd. Toen LBB hiervan op de hoogte werd gesteld, heeft het team de vogel opgehaald en vrijgelaten in de natuur.

“Van alle handelingen moet LBB op de hoogte gesteld worden. Mensen mogen die dieren niet meenemen naar huis, zelfs niet als zij goede bedoelingen hebben. LBB moet eerst gemeld worden”, legt Amatroesijat uit. Tegen kerst, de afgelopen maand, hadden jagers acht rode ibissen doodgeschoten. De mannen waren van plan het vlees van deze beschermde vogels bij de kerstmaaltijd te eten.

LBB slecht gefaciliteerd

Amatroesijat benadrukt dat de stropers het team van LBB steeds voor zijn, omdat zij beter gefaciliteerd zijn. Zij beschikken over goede communicatiemiddelen en over betere vervoersmiddelen te land en te water. LBB Nickerie beschikt maar over één voertuig waarmee alle diensten in Nickerie en Coronie verricht moeten worden.

Werknemers van LBB-Nickerie krijgen geregeld tips uit de gemeenschap over activiteiten van jagers, maar door de gebrekkige middelen kan er niet altijd goed worden opgetreden. Amatroesijat hoopt dat de hoge boetes die opgelegd zullen worden, de stropers in ieder geval af zullen schrikken.

De NDP parlementarier uit Nickerie maakt er een gewoonte van om zijn vrienden te tracteren met vlees van beschermde diersoorten. Helpers zien dat toen. maar moeten ook zwijgen. LBB medewerkers hebben dan  geen toegang tot de tent, want CTU-medewerkers hebben dan 'alles onder controle'. Het wordt tijd dat Nickerianen  niet langer meer zwijgen over de misdaden van de hooggeplaatste personen in dit gebied en dat de GPK ook zonder aanziens des persoon ook gaat optreden. Iedereen snapt dat dit een duivelse dillemma is voor de GPK, omdat dan zijn positie snel op het spel zou komen te staan, maar hij zou samen met de LBB het district wel een dienst kunnen bewijzen dat niet alleen de gewone man, maar ook de degenen worden aangepakt die onbeperkte bescherming genieten van de NDP-toppers, inclusief de president.

(Ingezonden )

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS / Fos Network

22-01-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics