Nickerie.Net, zondag 03 februari 2013


De Idos-peilingsresultaten per januari 2013 en invloed van externe factoren

Paramaribo - Het Idos heeft in januari 2013 resultaten bekendgemaakt van een in december 2012 verricht onderzoek naar de mening van Surinamers over een aantal onderwerpen, inclusief politieke onderwerpen. De reacties vanuit de gemeenschap waren eerst uiterst voorzichtig, maar werden naarmate de tijd verstreek gerichter. Ook ik heb als wetenschapper het onderwerp eerst willen bekijken, maar vond het nu wel tijd om nader daarop in te gaan. Als wetenschapper ben ik niet bereid om er van uit te gaan dat er onder leiding van collega-wetenschappers met de cijfers gestoeid is. Zelfs aan de vrij onlogisch overkomende relaties tussen onderwerpen die enerzijds negatief beoordeeld worden, maar die vanuit een andere hoek bekeken zeer positief beoordeeld worden, geef ik nog het voordeel van de twijfel. Ik moet wel de gemeenschap er op wijzen, dat het resultaat van peilingen mede beïnvloed wordt door vele externe factoren, waaronder bijvoorbeeld het weer, gebeurtenissen binnen, maar ook buiten de betreffende context, het tijdstip van het onderzoek en al of niet bewust de achtergrond van de onderzoekers en ‘evalueerders’.

Historisch in de sport en tegelijk in de politiek was in dit verband een voorval in Engeland in 1970. Engeland was in 1966 wereldkampioen voetbal geworden en een nog sterker lijkend team vertrok in 1970 naar het WK in Mexico voor de verdediging van de wereldtitel. In dezelfde tijd werden er in Engeland verkiezingen voorbereid, waarbij de zittende regering volgens de peilingen met grote voorsprong de favoriet was. Engeland werd echter in de halve finale uitgeschakeld en de Engelsen konden hun WK-droom vergeten. De verkiezingen die daags na dit verlies werden gehouden, werden een compleet fiasco voor de zittende regering, in grote tegenstelling tot de peilingen. De bevolking had haar teleurstelling over het verlies in de stembus tot uiting gebracht. Dit was en is wereldnieuwsgeschiedenis in sport en politiek. In Engeland is er daarna een ongeschreven regel ontstaan, dat er geen verkiezingen in of rond de periode van grote sporttoernooien worden gehouden.

Als men in Suriname een peiling zou houden over het functioneren van het Ministerie van Openbare Werken in relatie tot de stadsafwatering, en wel in de maand oktober, dus in de grote droge tijd,zou de uitslag waarschijnlijk anders zijn dan als die peiling in de grote regentijd gehouden zou worden, en zeker rond 10 maart 2009, toen de zwaarste regenbuien van dit millennium in Paramaribo gevallen waren.

Als men de sterkte van politieke patijen wil peilen,en men kiest als datum de nationale Dag der Vrijheden, dan is de kans groot dat degenen die wensen te reageren een vrij selecte groep vormen, dat daarbij bijvoorbeeld de VHP een super kleine partij wordt en dat de NPS en NDP zeer groot uit de peiling komen, met op die dag vele aan hen gelieerde feestvierenden. Het omgekeerde is mogelijk als dezelfde peiling gehouden wordt op de dag van Holi Phagwa.

De Idos-peiling is verricht in de eerste helft van december 2012. Dus tussen 01 en 15 December 2012. Een destijds net gepensioneerde vrouwelijke ambtenaar zei eens in de jaren tachtig tegen mij dat het een grote schande is, als een ambtenaar reeds blut is als de dagdatum , slechts uit een cijfer bestond, dus tot de negende dag. Grof gezegd mag een ambtenaar of werker elders niet voor de tiende van de maand blut, bloot, of platzak zijn. Een peiling gedaan in deze periode voor de tiende dag zal vaak positieve getallen opleveren over meerdere toestanden in het land. Een peiling uit de periode tussen 15 en 22 van de maand zou wel eens andere resultaten kunnen hebben, met mogelijk grote verschillen in Flora, Latour enerzijds en het Leidingen-gebied anderzijds.

Ik zat in de dagen voor Kerst 2012, kort na de loonuitbetaling van de overheid, inclusief de bij de Idos-peiling reeds bekende aankomende loonsverhogingen, muurvast in een file in het stadscentrum. Als tijdverdrijf begon ik naar de wandelaars en kopers te kijken en ze naar de opvallende etniciteitsverhoudingen te tellen. Ik stopte bij het aantal van 50 toen ik weer kon rijden. De eerste Hindoestaan was daarbij pas nr. 33, van de in totaal 4, de eerste Javaan was nr. 17 van de in totaal 7. De overigen waren gemengden en veel Afro- Surinamers, die net ontvangen hebbend, de winkels afstroopten. Vaak vormen zij de kern van de NPS en de NDP.

Een extra peiling op die dag over de meningen betreffende de staat van het land en haar politici, zou mogelijk een ander beeld geven, dan het zou zijn op 15 juni 2012 , het hart van de regentijd, zonder feestdag in de buurt en 20 dagen na ontvangst van het laatste loon. Ook voor 15 januari 2013 zou dat kunnen gelden.

Ik wil met deze voorbeelden aangeven, dat de uitkomst van een peiling beïnvloed kan worden door externe factoren, en dat mensen en korte termijn belangen van mensen ook tot die factoren gerekend moeten worden. Het Idos heeft van mij toch nog steeds het voordeel van de twijfel, niet minder en niet meer. Een “second opinion” opgenomen tussen dag 10 en 24 van een maand zou in deze wonderen kunnen doen. Wie kan het aan, wie durft het aan ? “Denkend Suriname” kijkt er naar uit !

Drs. Eddy Monsels

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Ingezonden - DBS

31-01-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics