Nickerie.Net, dinsdag 12 februari 2013
Er werd gezaagd, getimmerd, gelast en geschilderd dat het een lieve lust was. Tijdens de Nationale Kunstbeurs 2012 draaide het project ‘Art in proces’ van de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS). De bedoeling was dat vijf groepen elk onder leiding van een erkende kunstenaar een werk stuk zouden maken. Deze stukken zullen op een nader te bepalen tijdstip op openbare plekken in Nickerie geplaatst worden. Uiteindelijk kon het publiek vanwege uiteenlopende factoren op de laatste dag van NK 2012 pas genieten van vier werkstukken. Elk uniek, met een eigen karakter enboodschap. Verschillende materialen zijn gebruikt om de boodschappen weer te geven. Er is zelfs een prijs uitgegeven voor het beste werkstuk.
AWW- Aarde , Wind en Water werd vervaardigd door kunstenaars Kurt Nahar Hesdy Mertowirjo , Raymon Mangoesemito, Romeo kromokarso en de Nickeriaanse kunstenaar Wikaas Girdharie.-.
Aarde, Wind en Water
Die prijs ging naar de groep onder leiding van Kurt Nahar voor het kunstwerk genaamd AWW- Aarde, Wind enWater. Nahar werkte samen met Hesdy Mertowirjo, Raymon Mangoensemito, Romeo Kromokarso en de Nickeriaanse kunstenaar Wikaas Girdharie die zich spontaan aansloot. Het kunstwerk is geheel opgetrokken uit schroot dat ze hebben uitgezocht op Charlesburg. Het idee kwam van Mangoensemito en is uitgewerkt met de andere kunstenaars. De bruinverroeste stukken worden onderbroken door het heldere zilverkleurige van objecten zoalsoude lepels en een uit elkaar gehaald kledingrek. Deze losse delen hangen in het geheel en maken geluid als de wind waait. Er is ook een lichtspot geplaatst in het werk. "Ik ben heel erg blij met de samenwerking. De heren hebben allemaal een uitstekende bijdrage geleverd om het tot een winnend stuk te maken", geeft Nahar aan. De boodschap is dat weggegooide spullen vaak herbruikbaar zijn als men er maar anders tegenaan kijkt. "Je staat echt verbaasd van wat je allemaal vindt daar op Charlesburg, de dure dingen die men zomaar weggooit. Maar wat we ook wilden benadrukken is het incorporeren van andere aspecten zoals geluid, wind en water in een kunststuk", legt Nahar uit over het kunstwerk.
Rode Ibis en Bigi Pan
Uit Nickerie hebben de kunstenaars Franky Amatseneng, Djiman Sasian en Saridin Suingosastro gewerkt onder leiding van Rodney Tjon Poen Gie. Het meer dan drie meter hoge werk oogt indrukwekkend en moet van alle kanten bekeken worden. Het 'beeld' vervaardigd uitgalvaan en betonijzer beeldt een hand uit, die een soort boomfiguur vasthoudt. Daarop staan aan weerszijden 'rode ibissen'die met hun poten een weegschaal in balans proberen te houden. Aan elke kant is er een ketting waaraan een wayang is vastgemaakt. "We wilden in dit werk, dat in Nickerie zal staan, iets plaatsen wat de Nickerianen zullen herkennen. Dus kwamen we op de Rode Ibis. Het beschermde dier wordt flink gegeten in Nickerie", vertelt Tjon Poen Gie er nog bij. Het thema is eigenlijk milieuvervuiling. "We willen met dit stuk laten zien dat er een balans moet zijntussen vooruitgangen milieuvervuiling", legt de visionair van het stuk uit. Door de ontwikkelingkomt er ook vervuiling en dat moet uitgebalanceerd worden. De wayang is ook metafoor voor het Bigi Pangebied waar de Rode Ibis voorkomt. De kunstenaars moeten bedenken hoe het stuk in tweeën gedeeld kan worden voor transport naar Nickerie.
Dynamiek en Ontwikkeling
Er zou een groep van vijf jonge kunstenaars werken met kunstschilder Dhiradj Ramsamoedj. "Uiteindelijk bleef ik alleen met Rouel Kasanwidjojo", legtRamsamoedj uit. Hun kunstwerk was heel erg apart. Gemaakt uit tientallen lange (30 - 50 cm) stukken rondijzer, is het een constructie die in eerste oogopslag sterk abstract lijkt. Sommigen meenden een vogel in vlucht of een ander dierlijk figuur te ontwaren uit de priemende staven rondijzer. "Het stuk op zich heeft geen titel maar het thema is dynamiek", legt de kunstenaar uit. "Ik heb vanuit dit thema al vaker dingen vervaardigd uit hout en wilde allang iets doen met rond ijzer. Dit bleek het ideaal moment. Het thema dynamiek sluit aan op het feit dat ontwikkeling niet statisch is. Zoals Nickerie nu in ontwikkeling is, straks wordt daar het grote defilé gehouden, dat is dynamisch. Het is de expressie van Nickerie in ontwikkeling". Samen hebben de heren ruim drie da- gengewerkt aan het stuk. Uiteraard was er ook voorwerk om de stukken te snijden, uiteindelijk aan elkaar te lassen en zwart te spuiten. Hij hoopt dat het werk een goede plaats krijgt in Nickerie.
De Vrouw en Kracht
Het kunstwerk, vervaardigd door acht vrouwelijke kunstenaars, draait rondom het thema 'De Vrouw'."In de werken wilden we gewoon het vrouw-zijn benadrukkenen de kracht van de vrouwin het middelpunt plaatsen," legt de leidster van de groep kunstenares Kit-ling Tjon Piang Gi uit. Stany Handigman, Sri Irodikromo, Arthi Abhelakh, Manuela Tjin A Tsoe, Dorette Kuster en twee dames uit Nickerie - Lucille Ramautar - Wong Loi Sing en dochter AngeliqueRamautar - werkten mee aan dit kunstwerk. Het stuk was heel kleurrijk en uiterst vrouwelijk. Zij waren de enigen die niet één stuk hebben vervaardigd, maar een werk dat bestond uit zeven losse delen hadden geproduceerd. Vrouwfiguren gebaseerd op de eigen conceptie vanvrouw-zijn. "De bedoeling was dat je een beeld maakte van jezelf en daar invulling aan gaf." Tjon Piang Gi's vrouw hing ondersteboven. "Ik maak er wel eens grappen over dat mijn moeder zei 'je kunt op je kop gaan staan'. Maar de bedoeling is meer om erop te wijzen dat vrouwen over het algemeen dwars door alle omstandigheden doorgaan, al staat alles op zijn kop. Ik wilde niet gewoon mezelf maken maar plaatste me in een surrealistische wereld." Arthi Abhelakh's vrouw leek een soort 'oranje' avatar van zichzelf in een meditatieve houding. "Ik mediteer veel en doe yoga. Sri heeft me overgetrokken op een plaat en daarna heb ik het uitgezaagd. We mochten er zelf invulling aan geven en doen wat wij wilden. Hierdoor was het duidelijk herkenbaar wie het heeft gemaakt".-.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net /dWT |
12-02-2013 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2013. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics