Nickerie.Net, dinsdag 12 februari 2013


Kabalebo voldoet aan maximale energievraag

10/02/2013

PARAMARIBO - Bedrijfseconoom Johan Tjang-A-Sjin pleit voor uitvoeren van het aloude waterkrachtproject Kabalebo. “Want bij onvoldoende energie is economische ontwikkeling niet goed mogelijk”, uit hij zijn zorgen. Het Tapajai Hydroproject zal volgens hem niet voldoen bij een verwachte maximale groei van de energievraag. “Met het risico dat je toch weer thermisch moet gaan opwekken.”

Tjang-A-Sjin hield afgelopen week in het KKF-gebouw het pleidooi "Kabalebo nu of nooit". Volgens zijn berekening brengt Kabalebo tegen een aanzienlijk lagere kostprijs een veel hogere productie op dan Tapajai. 650 megawatt (MW) tegenover 421 MW. En wel voor 16,89 tegenover 60,62 US dollar per megawattuur (MWU). Aanleg van Kabalebo is namelijk goedkoper.

Bij een maximale groei van de vraag met 10 procent, is volgens prognose in 2025 het energietekort 124 MW. Met Kabalebo blijft zelfs 100 MW over om te exporteren naar Frans-Guyana, wat het project haalbaar maakt. "Als we na 2020 doorgaan met thermische uitbreiding, dan moeten we jaarlijks 400 miljoen US dollars uitgeven aan heavy fuel oil", waarschuwt Tjang-A-Sjin. Dit bedrag kan flink oplopen.

Tjang-A-Sjin zat in 1997 in een presidentiële commissie voor de verdere ontwikkeling van het Kabalebo-project. Aangezien er geen financiering vanuit Brazilië beschikbaar was, kon het niet uitgevoerd worden. "We moeten niet langer treuzelen. We belemmeren daarmee onze economische ontwikkeling. Zo eenvoudig is dat."

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

12-02-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics