Nickerie.Net, woensdag 27 februari 2013


Ook coalitiepartners PL en Nieuw Suriname tegen ondersteuning Guyana

26-02- 2013

Paramaribo - Niet alleen de oppositie is fel gekant tegen de ondersteuning die president Desi Bouterse en diens Buza-minister Winston Lackin geven aan buurland Guyana als kandidaat voor de tweede post binnen de OAS. Ook de coalitiepartners Nieuw Suriname en PL protesteren tegen de houding van Bouterse en Lackin om Albert Ramdien, nu assistent secretaris generaal die kans maakt voor de hoogste post, in de steek te laten.

Haris Monorath van Nieuw Suriname zegt niet meer te snappen wat voor buitenlands beleid Lackin voert. ‘De regering rijdt een scheve schaats door niet achter Ramdin te staan. Ik begrijp het beleid van de Buza- minister totaal niet’, zegt Monorath. Hij zegt dat Suriname steeds heeft laten weten te gaan voor internationale posten. Zo werd ambassadeur Henry Mac Donald voorgedragen voor een internationale post, terwijl volgens Monorath een ieder wist dat hij het niet zou halen. Ook de ACP –EU meeting in Suriname is een voorbeeld dat Suriname wil gaan voor hogere functies buiten het land. ‘We zien duidelijk een trend dat Suriname zich internationaal wil profileren en dan zie je plots dat we niet staan achter de kandidaatstelling van Ramdin, terwijl het lobbywerk al is verricht en 45 % al staat achter Ramdin.

Dit is gewoon vervelend. En de uitspraak van de Buza-minister dat mensen die niets weten hun mond moeten dichthouden, ik vraag dan nu wat de minister zelf weet. Wat weet hij?’, aldus Monorath. De NS’er zegt dat hij weet dat Ramdin indertijd uit de BVD kwam en toch door het Nieuw Front/NPS voorgedragen werd voor een buitenlandse post. Toen was de Buza-minister Marie Levens. ‘Zij heeft niet gekeken uit welke partij hij kwam, maar zij koos voor Suriname en het nationaal belang. En het mag haar kwalijk zijn genomen, maar ze heeft nationalistisch gedacht, heeft een Surinamer voorgedragen en ze heeft gewonnen’, aldus Monorath.

Hij zegt dat de regering niet naar de persoon moet kijken, maar naar de kwaliteiten van de persoon. De uitspraak van minister Lackin al zou Ramdin niet beschikken over kwaliteiten vindt Monorath degraderend. Hij vraagt zich af waarom de minister zulke verregaande uitspraken doet en zet vraagstekens achter zijn deskundigheid.

Ook de ondervoorzitter van de PL, Ronny Tamsiran, is geschokt over de beslissing van de president en Lackin. ‘Deze beslissing stuit mij tegen de borst. Wij praten altijd over nationalisme en Suriname profileren binnen de internationale gemeenschap. Ramdin heeft goed werk verricht binnen de OAS. Waarom geven we hem die ondersteuning niet en gaan we niet voor de hoogste post’, aldus Tamsiran. Ook hij keurt het buitenlands beleid van de minister af en zegt dat Ramdin de juiste man is om voorgedragen te worden als secretaris generaal. ‘Ik begrijp dit totaal niet meer. Het gaat niet om de overwinning, maar om de kandidaatstelling. Hij moet ondersteund worden. Als het aan mij had gelegen, had PL hem de volle ondersteuning gegeven’, besluit Tamsiran.

DOE-parlementariër Carl Breeveld vraagt zich wat de president ertoe heeft bewogen deze beslissing te nemen en vraagt zich af wat voor band de president onderhoudt met een land waarmee Suriname in een grensconflict zit. Hij vraagt zich ook af waarom Bouterse zijn Guyanese collega vaak meeneemt op buitenlandse vluchten. Politieke bronnen zeggen dat er meer afspeelt tussen deze twee presidenten.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /DBS

22-02-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics