Nickerie.Net, zondag 17 maart 2013


Chinese vrouwen ontroerd door kindertehuis in Nickerie

Nickerie - De Chinese Vrouwen Vereniging Suriname (CVVS) heeft, zondag goederen geschonken aan het Olga Clarck Kinderhuis in het district Nickerie. De CVVS is vijf jaar geleden op 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw opgericht. “Wij hebben gekozen om een sociaal project in Nickerie te doen, in plaats van een feestje vieren en op deze manier de dag van de vrouw te gedenken”, zegt tweede secretaris Sandra Lee aan Starnieuws.

1b3c7a82b06f67490741f6bb5e045c53.jpgSandra Lee (links) tweede secretaris en Yau Kam Hung, voorzitter van de Chinese Vrouwen Vereniging Suriname, in gesprek met Gilliano Eli (rechts), directeur van het Olga Clarck Kinderhuis. (Foto: Ranu Abhelakh)

De vereniging heeft advies gevraagd aan het ministerie van Sociale Zaken en na de doelstellingen van dit kinderhuis te hebben gelezen, is unaniem besloten aan deze instelling te doneren. De positieve instelling van de leiding en de dankbaarheid die getoond is door een lied die de kinderen zongen, hebben de vrouwen tot tranen toe ontroerd. Gilliano Eli, directeur en ‘vader’ van het kinderhuis, komt woorden tekort bij het bedanken van de vereniging die ‘40 vrouw’ sterk de donaties in Nieuw Nickerie heeft afgeleverd.

Bijdrage leveren

De CVVS kent ongeveer 65 leden en is aangesloten bij de overkoepelende Chinese organisaties. Yau Kam Hung, CVVS-voorzitter en Lisa Chen, eerste secretaris, geven beiden aan dat de positie van de vrouw, binnen elke cultuur, is veranderd. “Fosi masra no ben wani meki den vrouw wroko dorosey. Soso meki pikin, bori en du oso wroko. Now a libi kon tranga da ala suma musu wroko. ”De vrouwenvereniging houdt zich bezig met sociaal-culturele activiteiten. Naast fitness en traditionele dansen voor vrouwen, fundraisen zij voor sociale projecten. Het uitgebreide goederenpakket is op deze wijze samengesteld en aangevuld met donaties van Asia International, Soeng Ngie en Shen Long Company.

“U gelooft het misschien niet maar wij hebben vandaag de laatste rol wc papier aangebroken en u komt met zoveel balen toiletpapier.” Eli is als eenjarig jongetje in het weeshuis terechtgekomen en heeft samen met zijn vrouw Rachel sinds enkele jaren de zorg overgenomen van de 50 kinderen tussen 4 en 12 jaar. “Wij kijken elke keer naar het kookprogramma van Soeng Ngie en ik dacht eraan om hem een keer uit te nodigen. En kijk vandaag krijgen wij goederen van hem.”

Eindjes aan elkaar knopen

Lopend langs een podium met uitgestalde goederen, legt Eli uit dat voor de verzorging van ‘zijn’ kinderen de geschonken spullen heel hard nodig zijn. Die computer is een noodzaak, om de kinderen op spelende wijze te leren omgaan met de informatietechnologie. Ook de schoonmaakmiddelen en wasmandjes komen goed van pas. “Ik zie daar zakken met kleding. U moet nagaan dat wij 50 kinderen hier hebben en kleren moet je vervangen, want ze scheuren.”

De directeur geeft aan dat de overheid geld geeft, waarmee schoolspullen worden gekocht. Lions Club Nickerie ondersteunt elk jaar met schooluniform en voor de rest is het kinderhuis aangewezen op donaties van derden voor eten, drinken en het tehuis draaiende te houden. “Wij doen alles hier zelf met hulp van de iets oudere kinderen, zoals het betegelen van de ruimtes en optrekken van de stenen schutting. Op die manier bezuinigen we op arbeidsloon. Ook op het gebruik van kookgas wordt bezuinigd. Veel van het voedsel, zoals dhal, wordt op een tjoehla gekookt, waarbij hout wordt gebruikt. Het eten is ook lekkerder.”

Edward Troon

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

17-03-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics