Nickerie.Net, zondag 17 maart 2013


Incentives boeren betaald

Nickerie - Een deel van de boeren heeft de lang beloofde en bevochten incentives vandaag ontvangen. Boeren die hun rekening hebben bij De Surinaamsche Bank, de Landbouwbank en de Hakrinbank hebben hun gelden vandaag kunnen opnemen. Rekeninghouders van de RBC (Royal Bank of Canada) en de Volkscredietbank kunnen morgen beschikken over hun gelden. Het gaat om bijkans SRD 3 miljoen die de boeren krijgen afhankelijk van hun binnengehaalde oogst, zegt minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

15038695df9ff01ec7d720f54f0430ab.jpgHarinandan Oemraw van de SPBA verlaat de Hakrinbank.

“Een halve druppel op een hete plaat", reageert Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie tegenover Starnieuws. Hij is blij met de gelden. Het is niet zoals was afgesproken met rijstcoördinator Badressein Sital, merkt Oemraw op. De afspraak was SRD 130 per ingezaaide hectare areaal. “Wat nu is uitbetaald, is SRD 2,13 per afgeoogste baal. Maar we zijn dankbaar voor de uitbetaling.”

Een jaar gewacht Van beide kanten zijn er wat schoonheidsfoutjes geweest om te komen tot de uitbetaling, zegt de bewindsman. “Vorig jaar stonden de incentives aan de boeren niet op de begroting, maar we zijn vanuit het ministerie oprecht bezig naar de rijstsector.”

De uitgekeerde gelden beslaan één seizoen. De boeren hebben een jaar gewacht op deze gelden. “We hebben het geld hard nodig”, pleit Oemraw. “De oogst van de voorjaarsinzaai is net twee weken begonnen. Volgende week is de piekperiode en de boeren hebben het geld hard nodig om hun oogst veilig binnen te halen.”

De SPBA-voorman vreest dat de regen een spelbreker zal blijken bij de oogst. De padie wordt binnengehaald en moet via kleiwegen worden getransporteerd. Gisteren heeft het keihard geregend in Nickerie. Oemraw verwacht problemen als de regen blijft aanhouden. Intussen heeft ook minister Setrowidjojo de boeren opgeroepen zuinig te zijn op de kleiwegen.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

17-03-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics