Nickerie.Net, donderdag 21 maart 2013


Suriname in top landen met hoogste diabetesprevalentie

Paramaribo - Suriname maakt deel uit van de kopgroep van landen met de hoogste diabetesprevalentie in de wereld. Dit blijkt uit gegevens van de International Diabetes Federation (IDF), die een wereld atlasover 2012 met de statistieken van deze chronische aandoening heeft gepubliceerd.  Van de 217 landen bezet ons land met een comparatieve diabetesprevalentie van 11,67 % ten opzichte van de standaarden van World Health Organisation (WHO) een 41e plaats. Hoewel dit een verbetering is ten opzichte van de 27e plaats enkele jaren eerder, is het aantal suikerpatiënten per 1000 inwoners substantieel toegenomen.

Suriname steekt boven het wereldgemiddelde van 8,3 uit en heeft een hogere prevalentie dan bij voorbeeld Nederland, de VS en India.

Ons land, dat ingedeeld is in de regio Noord-Amerika en het Caribisch gebied, heeft volgens de statistieken te maken met een prevalentie van 38 gevallen op de 1000 personen in de leeftijdsklasse 20-79 jaar.

In 2012 stierven in deze leeftijdsgroep daar boven op 483 personen ten gevolge van diabetes mellitus. Voorts wordt er in het uitgebrachte onderzoek melding van gemaakt, dat voor elke Surinaamse patiënt die aan deze ziekte lijdt, vorig jaar ruim US$ 609,-  werd uitgetrokken.

De wereld diabetes organisatie heeft overigens de inschatting gemaakt, dat gemiddeld 12 personen op de 1000 inwoners in de eerder genoemde leeftijdsklasse ongediagnosticeerd met diabetes mellitus leven.

In ons land blijft het gevecht tegen deze ‘sluipmoordenaar’ gevoerd worden en onlangswerd een ‘one stop Shop’ geopend, waar personen met diabetes regelmatig op consult kunnen gaan. Er worden ook bergen werk verzet door de Stichting Diabetes Educatie Suriname en niet langgeleden werd ter optimalisering van de dienstverlening ook het diabetesgezond-heidscentrum DiaBetre geopend.

Wereldwijd vormt diabetes een zeer ernstig probleem en de landen met de hoogste prevalentie zijn Micronesia (37,2%), Nauru (30,1%) en de Marshalleilanden (27,1%). Ook Arabische landen zoals Kuweit, Saudi-Arabië, Qatar en Bahrain maken deel uit van de ‘foute’ top-10.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / De West

19-03-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics