Nickerie.Net, dinsdag 02 april 2013


Buru..., ode aan de landbouwer

Er wordt hard gewerkt in de montageruimte. Beeld, geluid en tekst worden nog eens gecontroleerd voordat het product goedgekeurd wordt. De laatste hand wordt gelegd aan de videoclip van 'Buru'. Het lied is een ode aan de landbouwer en wordt gezongen door Steve Mariat. 'Buru' is tevens de soundtrack van een documentaire over de landbouw in Suriname.

4f2d201376726aea1001bf597c238a93.jpg"De meeste videoclips gaan over liefde, vrouwen en geld", zegt Robert Chin Fo Sieeuw, de mede componist van het lied. "Wij bezingen een maatschappelijk probleem dat te weinig aandacht krijgt. We bezingen het hard werken van deze groep mensen die ondanks kritiek en tegenslagen gewoon doorgaat om voor het eten op tafel te zorgen."Steve Mariat die in Portugal woont, is speciaal voor het project naar Suriname gekomen. "Boeren zijn overal in de wereld ondergewaardeerd", merkt de artiest op. "Het werk van de boer is onbekend. Men beseft niet hoeveel er van te voren gebeurt voordat een bordje rijst, groenten en vlees op tafel komt."

Bewust maken over onderwaardering

'Buru' is bedoeld om de samenleving bewust te maken over de ondergewaardeerde boer en om discussie op gang te brengen. De documentaire zal bijdragen hieraan. De film heeft een internationaal karakter. Er is naast Nickerie, Saramacca en het binnenland gefilmd in het Caribisch gebied, Europa en Amerika. "Dit hebben we gedaan om te laten zien dat het anders kan. Hoe gaan we een grote speler worden als we niet eens weten wat er daarbuiten gebeurd?" stelt Chin Fo Sieeuw, de maker van de documentaire. "We laten de landbouw vanuit alle facetten zien. Het gaat niet om de regering de vinger te wijzen. Met de film gaan wij een systeembenadering promoten wat in Suriname nog niet bestaat."

De film laat zien hoe de wereldprijs van bijvoorbeeld rijst wordt bepaald en hoe dat in Suriname gebeurt. Belicht worden de tegenstellingen tussen de landbouwers en de overheid. Suriname wil voedselschuur worden maar houdt de benzineprijs hoog en stimuleert de import van landbouwproducten. Ook op academisch niveau wordt er niet veel gedaan met landbouw. De filmmaker heeft ontdekt dat slechts vier studenten gaan afstuderen in de landbouw. De documentaire komt in juni 2013 uit.

René Gompers

'Buru' zal vanaf woensdag op de radio te horen zijn en zal de videoclip op dezelfde dag voor het eerst te zien zijn op ABC televisie.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

02-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics