Nickerie.Net, dinsdag 02 april 2013


Ook douane op politie en militaire posten

De douane zal vanaf mei samen met de politie en militairen de strategische posten Zanderij, Stolkertsijver en Burnside bemannen. Terwijl de politie en militairen zich bezighouden met het papierwerk, zal de douane de lading van onder andere containers en trucks visiteren.

d140102ff071e684e2b038fb08b6aff4.jpgAanand Ramdjielal

Visitatie overal binnen het grondgebied van Suriname is één van de taken van de douane. Deze dienst gaat zijn eigenlijke taken en bevoegdheden uitvoeren. “Douaniers zijn dure ambtenaren die niet voor bewakingsactiviteiten moeten worden ingezet,” zegt Aanand Ramdjielal aan Starnieuws. Hij is als voorzitter van het Inter Management Team van de Dienst Invoerrechten en Accijnzen bezig met de reorganisatie van het Douanekorps. “Als de douane zijn werk goed doet, dan zullen we 30 tot 40% meer inkomsten hebben,” zegt Ramdjielal.

Douaniers kunnen volgens hun bevoegdheden vijf jaar terug gaan in de administratie om onvolkomenheden op te sporen. Een groot probleem is de onderfacturering, maar ook de container scanner wordt van tijd tot tijd onklaar gemaakt, merkt Ramdjielal op. Hij geeft als voorbeeld dat tweedehandse banden worden binnengebracht onder de post scrap rubber (schroot rubber). Ook wijst hij erop dat er diesel in de supermarkt wordt verkocht. “Diesel wordt gesmokkeld en gehouden op plaatsen die daar helemaal niet geschikt voor zijn.”

'Uitstraling die respect afdwingt'

Cultuurverandering is waar we naar toe willen, zegt hij. “Deze verandering van imago zal afhankelijk zijn van de jongeren.” Om de gevestigde orde mee te krijgen zal communicatie de toverformule zijn die Ramdjielal en zijn team zullen hanteren. In de komende tijd zullen officieren, onderofficieren en anderen worden geïnformeerd over het traject van de transformatie. Op de strategische posten willen we goed uitziende douaniers met een uitstraling die respect afdwingt en die beleefd blijven, geeft Ramdjielal als voorbeeld.

Een ander probleem waarmee het korps kampt, is vergrijzing. De toetreding van zestien aspirant douaniers is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Er zijn volgens Ramdjielal nog zeker honderd personen nodig om de transformatie vlot te trekken. Voor wat de behuizing van de douaniers betreft zijn er ook al spijkers met koppen geslagen. Binnenkort zullen 12 tot 14 gerenoveerde dienstwoningen in Nickerie worden opgeleverd. In Albina zijn al instructies gegeven voor het herstel van de woningen. “Het gaat nu niet om consultants en consultantsrapporten, het gaat om daadkracht,” zegt Ramdjielal ferm.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS / Fos Network

02-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics