Nickerie.Net, donderdag 04 april 2013


Jogi geschokt over US$ 100 miljoen onderhandse gunningen

Paramaribo - Parlementariër Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) wil van de regering duidelijkheid over een pakket aan openbare werken en diensten dat voor ruim US$ 100 miljoen onderhands is gegund. Dat de regering is afgeweken om de projecten openbaar aan te besteden mag volgens de comptabiliteitswet. Echter moet volgens dezelfde wet er een duidelijke reden van staatsbelang bij zijn vermeld.

2fe73d0314a6aa1b7a43a49ff3e5c367.jpgAssembleelid Mahinder Jogi (Mega Combinatie/VHP)

Jogi heeft vandaag tijdens de openbare vergadering aangekaart dat in vrijwel alle gevallen het spoedeisende belang niet is aangegeven. De parlementariër eist dan ook een onderzoek naar deze gunningen, waarvan hij vermoedt dat die niet rechtmatig zijn geschied. Volgens hem is hier sprake van corruptie, vriendjespolitiek en nepotisme. Hij vindt dat president Desi Bouterse persoonlijk het college hierover verantwoording komt geven. Veel van de onderhandse gunningen zijn ook vanuit het kabinet van het staatshoofd gedaan.

Recht op mededinging

Ook andere parlementariërs van de oppositie plaatsen vraagtekens achter deze US$ 100 miljoen onderhands gegunde activiteiten van de regering. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) zegt dat alle ondernemers recht hebben mee te dingen in een openbare aanbesteding. “Het kan niet dat mensen aan de kant worden gezet. Names and faces worden structureel”, meent de parlementariër. Fractievoorzitter van het Nieuw Front Radjkoemar Randjietsingh eist dat alle onderhandse gunningen, die overigens ook worden genoemd in het jaarverslag van de Rekenkamer, naar het parlement worden opgestuurd. Dat zou drie maanden terug door de regering zijn beloofd. Ook wil de fractievoorzitter duidelijkheid in het aantal afgegeven vergunningen voor casino’s door de regering.

Mond niet snoeren

Parlementariër Carl Breeveld en voorzitter van DOE, staat achter de kritiek van de rest van de oppositie. Breeveld die steeds weer zijn beklag doet over het niet bestrijden van corruptie door de regering, wil net als zijn collega’s dat er een juridisch onderzoek over deze onderhandse gunningen wordt ingesteld. Hij verwijst naar een petitie die aan het parlement is aangeboden, waarin melding is gemaakt van corruptieve praktijken op het kabinet van de president. “Niemand zal mij daarover de mond snoeren”, zegt Breeveld.

In het pakket aan onderhandse gunningen komen er volgens Jogi veel zaken voor die duidelijk rieken naar corruptie. In sommige gevallen gaat het om projecten waarvoor de aanbesteding reeds heeft plaatsgevonden, maar er extra werkzaamheden zijn komen bij kijken. Enkelen daarvan zijn de bouw van tal van bruggen door het ministerie van Openbare Werken.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

04-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics