Nickerie.Net, vrijdag 05 april 2013


Randjietsingh: Sprong in leeg zwembad met gouddeal Surgold

Paramaribo - Nieuw Front fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh is totaal niet gecharmeerd van de gouddeal die de regering van plan is te sluiten met Surgold (een joint venture tussen de multinationals Newmont en Suralco). Randjietsingh hield als lid van de commissie van rapporteurs donderdag in een bijna drie uren durende redevoering. Hij betoogde dat zoals de deal er nu voor staat Suriname geen enkele zeggenschap heeft, verantwoordelijkheden op zich neemt waarvan de strekking en consequenties ongekend negatief zijn.

9db56344b2781866b7c539d55710870a.jpgNieuw Front fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh

Dit alles met een mega investering van ruim US$ 400 miljoen waarvan niet duidelijk is waar het geld vandaan moet komen, hoe het geÔnvesteerd en terugbetaald zal worden, terwijl er nog niet eens een haalbaarheidsstudie is gemaakt van de deal. ďDit is springen in een leeg zwembadĒ, concludeerde Randjietsingh. Hij vraagt zich af hoe de regering denkt zich financieel in deze onderneming te begeven wanneer nu blijkt dat de staat in ernstige financiŽle problemen is en minister Adelien Weinerman van FinanciŽn haar collegaís heeft aangemaand zuiniger om te gaan met geld.

Partner RoS

Het kostte de parlementariŽr enorm veel moeite te moeten accepteren, op aandrang van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dat het niet de staat Suriname is die een partnerschap aangaat met Surgold, maar een nog op te zetten naamloze vennootschap door de staat met als naam ĎRepublic of Suriname (RoS). Overigens zijn alle parlementariŽrs het met elkaar over eens dat deze naam verkeerd is gekozen. Randjietsingh heeft meermalen benadrukt dat NV RoS helemaal niet bestaat, er nergens statuten zijn en er dus ook geen sprake kan zijn van een investeringskapitaal.

In zijn redevoering heeft Randjietsingh ervoor gepleit dat de regering veel meer maatschappelijke groepen betrekt bij deze deal. Eerder heeft ook voorzitter Rabin Parmessar ervoor gepleit dat als het gaat om controle en financiŽle aangelegenheden Surinaams hoger kader en zeker de Accountantsvereniging worden betrokken. Randjietsingh ziet graag dat veel meer Surinaamse deskundigen bij de uitvoering van zo een overeenkomst betrokken worden. Hij noemde onder andere de Centrale Bank van Suriname, het bedrijfsleven, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het milieu-instituut Nimos.

Niks in de melk te brokkelen

Wat veel discussie teweeg bracht, was de opmerking van Randjietsingh dat in feite in de joint venture tussen Surgold en nv RoS, het Surinaamse staatsbedrijf uiteindelijk niets te bepalen heeft. Verwijzend naar de overeenkomst zegt Randjietsingh dat wanneer RoS en Surgold het niet eens met elkaar kunnen worden over en besluit, Surgold het recht heeft om in zijn voordeel een uiteindelijk besluit te nemen. Ook mag nv RoS geen enkele werkrelatie hebben met de medewerkers die zullen worden aangetrokken. Dat is slechts een aangelegenheid van Surgold.

Randjietsingh heeft veel tijd besteed aan de exclusieve rechten die in de concept deal aan Surgold zijn toegewezen. Maar ook de onverantwoorde uitgaven die Suriname op zich heeft genomen in bijvoorbeeld de exploratieperiode of de periode voordat er een gram goud wordt geproduceerd. De Nieuw Front fractieleider heeft ook gewezen op de mindere positie van NV Ross tegenover een superieure en opdragende van Surgold als het gaat om het verkrijgen van exclusieve rechten. RoS zou in meerdere gevallen haast verplicht zijn haar rechten af te staan aan haar samenwerkende partner. Aan het eind van zijn betoog somde Randjietsingh tal van vragen op voor de regering. Simons maakte de algemene opmerking dat Randjietsingh wel degelijk steekhoudende argumenten heeft aangevoerd en dat het in het Surinaamse belang is dat het parlement en de regering met een nationale opstelling deze zaken benaderen.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

05-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics