Nickerie.Net, vrijdag 12 april 2013


Internationaal Persinstituut bezoekt Suriname

PARAMARIBO - Het Internationaal Persinstituut (IPI), dat wereldwijd strijdt voor persvrijheid, zal op 20 april een bezoek brengen aan Suriname. Dit bevestigde Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). De strenge wetten over laster in ons land, waarvoor journalisten zware celstraffen riskeren, zullen dan serieus onder de loep worden genomen. Vorig jaar startte het IPI met een campagne om de wetten over laster in de Caraïben te herroepen. Uit onderzoek, uitgevoerd door de organisatie als deel van de campagne, blijkt dat in maar liefst zes Caribische landen journalisten het risico lopen te worden veroordeeld tot celstraffen.

Voorts is het niet ongewoon dat er dreigementen worden geuit tegen mediawerkers. Suriname hoort bij die alarmerende groep en zou zelfs over de strengste wet met betrekking tot laster beschikken. Deze wet straft journalisten die hun mening naar de regering toe openlijk én op een vijandige, haatdragende of verachtelijke manier uiten, met maar liefst zeven jaar celstraf. De Surinaamse president of vlag beledigen kan een journalist al snel tot vijf jaar opsluiting opleveren.

Journalisten die veroordeeld worden wegens laster moeten een straf van zes maanden tot drie jaar uitzitten. ZES LANDEN Naar aanleiding van de gevoerde campagne startte het IPI in 2012 met uitgebreide bezoeken aan een aantal lidlanden. Van 15 april tot en met 6 mei zal het IPI, in samenwerking met de Association of Caribbean Mediaworkers (ACM), een zeskoppige delegatie op pad sturen naar Trinidad & Tobago, Guyana, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Antigua & Barbuda en Suriname.

Volgens The Guardian meldde Alison McKenzie, directeur van het IPI, tijdens een persconferentie dat deze instelling tijdens haar bezoek aan de zes betrokken landen de steun zal proberen te krijgen van journalisten, redacteurs, organisaties uit het maatschappelijk middenveld alsook gouvernementele en niet-gouvernementele bestuurders om zo te trachten de wetten over laster te herroepen. Ook wil het IPI de veiligheid van journalisten ter sprake brengen.

Daarnaast wil het instituut de landen adviseren met betrekking tot specifieke wetgeving die de activiteiten van de pers regelt en de straffen over laster oplegt. “Het IPI en ACM streven samen naar een wereld, waarin geen enkele journalist wordt gedwongen tot zelfcensuur of een celstraf opgelegd kan krijgen door simpelweg zijn of haar job uit te oefenen”, aldus McKenzie. Op 20 april komt de delegatie naar Suriname. Hoe het programma er uit zal zien, wilde Leeuwin nog niet uit de doeken doen.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /No Spang

12-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics