Nickerie.Net, dinsdag 16 april 2013


Heeft PALU wel een visie?

Paramaribo - Al vanaf het ontstaan van PALU lijkt deze partij het maar niet te lukken om de binding te krijgen met de realiteit. Het heeft vooral een karakter van momentradicalisten die even heel hoog van de toren blazen en vervolgens hun verstand kwijtraken en vooral gewetenloos verder te werk gaan als een stelletje opportunisten. Zo was het was de afgelopen weken mooi om te zien hoe uitgerekend PALU-voorzitter Jim Hok (minister Natuurlijke Hulpbronnen) moeite noch tijd spaarde om de gouddeal tussen de Staat Suriname enerzijds en onder meer Newmont anderzijds, te verdedigen. Zijn zo bejubelde deal met de goudgigant, bevat namelijk geen verschillen en levert Suriname geen cent meer op dan de deal die eerder in concept was klaargezet. En aangezien de eerdere deal al door Hok en zijn PALU was verguisd, vermag Keerpunt (De West) niet in te zien, waarom hij nu wel door het vuur wenst te gaan om deze overeenkomst nu wel gestalte te geven. Op zijn Surinaamse gezegd: ,,A man kenki mofo no hel. Nanga a srefi n’nyanmofo san a ben regeri tak a gouddeal no bun, nanga a srefi sjmond dati ai predik a sem gouddeal dati”. Opnieuw opportunistisch gedrag van deze partij, deze keer om in de gunst te vallen van een president, die vooral zijn privébelangen voorop stelt bij het doordrukken van de gouddeals.

Hok en andere quasi-deskundigen van zijn partij hadden 3 jaren terug groot feest bij het 33-jarig bestaan van de partij. In 2010 blies Hok hoog van de toren, hoe het contract met Newmont rijp zou zijn voor de prullenbak, omdat het niet in het voordeel zou zijn van Suriname. 'We zouden als land geen deal mogen aangaan met een buitenlands bedrijf en daarbij minder dan 51% van de aandelen accepteren'. Hoeveel aandelen heeft de onderhandelingscommissie van de regering anno 2013 eruit gesleept? Keerpunt roept de burgerij op, Hok goed in de gaten te houden, en zowel de man als zijn partij langs de meetlat van opportunisme te houden om na te gaan, in hoeverre er een verschil te vinden is tussen hem en de huichelarij zelve.

Keerpunt presenteert u hieronder een bericht in zijn geheel, zoals uitgedrukt door de PALU op haar website. (Hopelijk is het bericht niet van de partijwebsite gewist, nadat Keerpunt u erop attendeerde).

"BIJ PALU 33 JAAR: GOUDDEAL MET NEWMONT NIET IN BELANG VAN SURINAME

"In zijn huidige vorm is de overeenkomst met Newmont voor de goudreserves in Oost-Suriname niet in ons belang. Waarom zou je als Surinaamse regering, in een samenwerking met een buitenlands bedrijf, minder dan 51% van de aandelen willen hebben? Maar als je bovendien de volle 100% in handen kunt hebben, waarom zou je dan genoegen willen nemen met 20%, zoals men dat nu denkt te doen. Kennelijk maakt de Nieuw Frontregering wel een bewuste keus, maar het is een keus waarbij men duidelijk niet bezig is om het Surinaams belang te dienen, maar dat van dat buitenlands bedrijf."

"Dit is één van de zaken waarvan Jim Hok, voorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), denkt dat het Surinaamse volk de rekening zal presenteren aan de zittende Nieuw Front regering. Hij is van mening dat uit de overeenkomst die men met Newmont wil sluiten over de goudreserves in Oost Suriname, blijkt dat de regering òf mateloos incompetent is, òf dat het NF moedwillig onze natuurlijke hulpbronnen in buitenlandse handen brengt. “In beide gevallen is het tijd om te vertrekken, want zulke regeringen hebben we niet nodig”, aldus Hok, die op 12 maart j.l. sprak in het kader van 33 jaar PALU. Deze viering was geheel geplaatst in het kader van de komende verkiezingen."

De PALU-voorman is van mening dat men simpelweg een voorbeeld had kunnen nemen aan hoe dat in de jaren ‘80 is gedaan met Staatsolie, een 100% Surinaams bedrijf. De aardoliesector was tot die tijd bovendien totaal vreemd voor Suriname. Toch is men er toen in geslaagd om een bedrijf op te zetten dat volledig in handen is van het Surinaamse volk. En nu zijn we er allemaal trots op. De goudbusiness is veel minder ingewikkeld en toch haalt het NF deze capriolen uit. We hebben met een ander groot goudbedrijf ook al een overeenkomst die allang aan herziening toe is, maar in díe richting heeft de regering tot nog toe zelfs geen enkele schijnbeweging gemaakt. “En dan willen ze nu ook de goudreserves in het Nassaugebergte uit handen van dit volk halen en aan weer een ander buitenlands bedrijf geven. Daar moeten we ze echt de rekening voor presenteren”, zegt de PALUvoorzitter. We hebben als Suriname deze middelen hard nodig om onze eigen ontwikkeling op de rails te krijgen. De ontwikkelingsgelden van 1975 uit Nederland die nu zijn opgebruikt, zijn met medewerking van deze zelfde Fronters in 1992 uit de ontwikkelingspot gehaald en gestopt in allerlei potjes die Nederland toen belangrijk vond. Het is volgens Jim Hok duidelijk dat men toen ook al niet bezig was om de belangen van Suriname en de Surinamers serieus te behartigen, terwijl dat juist de taak is van een Surinaamse regering. Hij vindt dan ook dat het Surinaamse volksbelang niet veilig is in handen van het Nieuw Front en kennelijk ook nooit is geweest.

 

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /De West/ Fos Network

14-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics