Nickerie.Net, dinsdag 16 april 2013


DOE mist balans voor zekerheid in goudovereenkomsten

Paramaribo - De politieke organisatie Democratie voor Ontwikkeling en Eenheid (DOE) mist op zeker drie cruciale punten de balans en zekerheid in de goudovereenkomsten. Het gemis hiervan geeft niet de garantie dat de bedoelingen van de regering met de goudsector eerlijk zijn, vrij van corruptie en daadwerkelijk gelijke kansen voor eenieder biedt. DOE is niet tegen de deals met Surgold en Iamgold.

ec621e79685d11018d9f0261885f9b7d.jpgCarl Breeveld, voorzitter van DOE

“Maar er is geen anti-corruptieplan dat zeker erbij hoort, er is geen milieuwet en er is vooral teveel onduidelijkheid, wat weer zeer corruptiegevoelig is als het gaat om de area of interest”, zegt Carl Breeveld, voorzitter van DOE aan Starnieuws. DOE is voorstander van het sluiten van goede samenwerkingsovereenkomsten om de natuurlijke hulpbronnen te exploiteren, maar niet zonder de volle zekerheid dat alles eerlijk milieuvriendelijk en transparant zal plaatsvinden.

Van achteren naar voren

 “Ik blijf het zeggen, we doen de dingen van achteren naar voren. Er is geen anti-corruptiewet. Nu al horen we dat mensenrechten in het gebied niet zijn gewaarborgd en dat er speculanten zijn die hun voordeel willen halen uit deze overeenkomsten”, zegt Breeveld. DOE was zaterdagnacht niet aanwezig in de vergaderzaal, toen de conceptovereenkomst in stemming werd gebracht. “Wij zijn niet tegen maar hebben ons om deze zorgpunten onthouden van de stemming. Een andere reden voor de afwezigheid van DOE is ook omdat de partij gasten uit het buitenland op bezoek heeft.

Breeveld zegt dat hij in de discussies die hebben plaatsgevonden over de conceptovereenkomsten, met nadruk heeft gewezen op de zorgpunten van DOE. “Daar is nauwelijks of niet op gereageerd tijdens de beantwoording van vragen door de regering”, zegt Breeveld. Over de veelbesproken area of interest is Breeveld net als andere parlementariërs van mening dat die uit de deals moet worden gehaald. Hou het gewoon op de hoeveelheid die de mijnbouwwet voorschrijft en als er behoefte is aan meer dan doen we dat met steeds een toewijzing zoals is voorgeschreven, maar dit geeft zoveel onzekerheid en is niet transparant”, meent Breeveld.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

16-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics