Nickerie.Net, vrijdag 26 april 2013


Nieuwe keurmeesters helpen bij bewaken voedselveiligheid

Paramaribo - Enkele pas geslaagde keurmeesters. (Foto: LVV) Vijftien personen uit Nickerie en Paramaribo hebben de dertien maanden durende opleiding tot keurmeester voor vee en vlees succesvol afgerond. De opleiding is de eerste die na zeventien jaar is opgezet door het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Er zijn ook bedrijfskeurders voor pluimvee opgeleid door de Veterinaire Inspectie. Hiermee is het tekort aan keurmeesters enigszins opgeheven.

f2d313bb704734f5ba7ea226861d440b.jpgDe geslaagden hebben woensdag hun diploma en cijferlijst ontvangen. Zij zijn bij de uitreiking toegesproken door de onderminister van LVV, Abigail Lie A Kwie, onderdirecteur Veeteelt, Edmund Rozenblad, de directeur van LVV, Gerrit Breinburg en Wim Bentvelsen, die de opleiding heeft verzorgd.

Voedselveiligheid

Lie A Kwie gaf aan dat het ministerie werkt aan bewaking van voedselveiligheid. “De keurmeester speelt daarbij een bijzondere rol en is een belangrijke schakel in het geheel, daar deze functionaris overal aanwezig om een dier dat geslacht wordt te keuren.” Rozenblad riep tijdens zijn toespraak ook de foodhandlers op om de kwaliteit te helpen bewaken, aangezien de procedure nadat de keurmeester het goedgekeurd heeft, eveneens accuraat moet zijn. De pas geslaagde keurmeesters vroeg hij om geďnformeerd te blijven over de materie.

Breinburg benadrukte dat iedereen bekend is met vlees, maar dat beseft moet worden dat het een aantal stations passeert voor het op het bord belandt. Hij zal nagaan hoe de geslaagden zo spoedig mogelijk ingezet kunnen worden bij het ministerie. Hiermee ging hij in op de opmerking van de bestgeslaagde keurmeester, Zippora Oosterling, die had aangegeven dat de nieuwe lichting popelt om ingezet te worden.

De opleiding had een theoretisch en een praktisch deel, waarbij de onderdelen Dierenwelzijn, HACCP/Microbiologie, Vleesverwerking, Anatomie, Pathologie, Wetgeving, ante-mortemkeuring, post-antemortemkeuring en Vleesherkenning aan de orde kwamen, zegt de voorlichting van LVV.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

26-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics