Nickerie.Net, vrijdag 31 mei 2013


Centrale Bank onder vuur genomen in parlement

Paramaribo - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is in De Nationale Assemblee flink aan kritiek onderhevig geweest. De oppositie blijft aandringen op een verklaring van de regering over het aanspreken van de monetaire reserves. Oppositielid Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) wakkerde deze discussie donderdag aan bij de behandeling van de ontwerpwet Spaar- en Stabiliteitsfonds.

“Wanneer de Centrale Bank taken en bevoegdheden wil hebben in dit fonds, moeten we er rekening houden met het verleden van deze bank, en de risico’s die er zijn onder het signatuur van een Bouterse-regiem’, zei Venetiaan. Andere oppositieleden grepen dit aan om te verwijzen naar het verleden waar waar Bouterse het voor het zeggen had, veel rumoer is ontstaan rond de bank. In het college werd het en heen en weer verwijt van oppositie en coalitie over de verrichtingen van de bank toen en nu.

Verwijten heen en weer Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) verdedigde de handelingen van de bank door er op te wijzen dat het de taak is van de CBvS om evenwicht te brengen in de financieel economische situatie van het land. Ook zijn collega en fractiegenoot Melvin Bouva vond dat er niets aan de hand is. “Met al het rumoer rond de monetaire reserves, is er nog altijd veel meer reserve dan wat de vorige regering heeft achtergelaten en toen was er sprake van stabiliteit”, stelde Bouva.

Ruth Wijdenbosch en haar collega’s in de oppositie persisteerden bij hun opvatting. Zij zei dat met alle commotie die er deze dag is rond de monetaire reserve het niet kan dat de minister van Financiën in het parlement aanwezig is en in alle talen zwijgt over de handelingen van de CBvS.

Antwoord president afwachten Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons die de discussie gedoogde, was op een gegeven moment genoodzaakt in te grijpen. Net als eerder op de dag deelde zij mee dat het de bedoeling is dat president Desi Bouterse maandelijks naar het parlement komt om vragen te beantwoorden. De oppositie heeft via haar de president in een brief om opheldering gevraagd. Wijdenbosch zegt het raar te vinden dat via de media de Centrale Bank in persberichten probeert uitleg te geven, maar waarmee geen genoegen kan worden genomen. Zij haalde aan dat de vragen in het parlement zijn gesteld.

De Centrale Bank van Suriname heeft de monetaire reserves met US$ 140 miljoen in drie maanden tijd verminderd terwijl de goudreserve in volume is teruggebracht naar 10.000 troy ounce. De bank heeft aangekondigde dat de vermindering van de goudreserve verder zal worden teruggebracht naar 6 procent zoals dat internationaal gangbaar is.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ NSS

31-05-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics