Nickerie.Net, vrijdag 31 mei 2013


Oppositie vraagt uitleg wettelijke status CTU

PARAMARIBO - De oppositie heeft de president dinsdag herinnerd aan de brief, waarin wordt gevraagd de wettelijke status van de Counter Terrorism Unit (CTU) uit te leggen. De brief is sinds juli 2011 gestuurd naar het staatshoofd, die echter nooit antwoord hierop heeft gegeven. Naar aanleiding van een recente vonnis van rechter Dinesh Sewrattan, waarbij de rechter bij de zaak Poeran Bende besliste, dat de verdachten een lichte straf krijgen, omdat de taken en bevoegdheden van de CTU onduidelijk bij wet zijn vastgesteld en de politieagenten van de CTU geen opsporingsbevel hebben, heeft de oppositie genoodzaakt, wederom om antwoorden van de president te vragen.

Verder moet de president uitleggen hoe de aansprakelijkheden van de CTU zijn geregeld en onder welke ministerie de CTU valt. Tenslotte moet de president volgens de vraagstellers aangeven onder welke post de begrootte kosten van deze unit zichtbaar zijn gemaakt.

Na ongeveer een jaar blijkt nu dat ook de rechterlijke macht duidelijkheid wenst, ten aanzien van het functioneren van deze unit die onder leiding valt van Melvin Linscheer van het Bureau Nationale Veiligheid.

Linscheer had minder vleiende bewoordingen voor de rechtelijke uitspraak. Dinsdag ergerde het NPS-parlementslid Ronald Ventiaan zich enorm aan de uitlatingen van Linscheer, die volgens Venetiaan getuigen van disrespect voor de rechterlijke macht.

Ook collega assembleelid Ruth Wijdenbosch uitte haar misnoegen over de uitlatingen van de hoge veiligheidsfunctionaris. Volgens beide DNA leden toont de regering hierdoor geen respect voor de rechterlijke macht.

De CTU is al vanaf de oprichting controversieel. Hierin heeft Dino Bouterse (zoon van de president) een sleutelrol. Dino is al eerder veroordeeld voor wapenhandel en drugsmokkel. Ooggetuigen hebben indertijd leden van CTU gezien op een ponton in het stuwmeer, die aangemeerd stond voor goudwinning. President Bouterse verklaarde toen dat hij 'niets wist' over de ponton, terwijl achteraf gebleken het om goudwinningsactiviteiten ging van zijn zoon. De CTU wordt in volksmond ook gezien als privéleger van familie Bouterse op kosten van de staat.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ Fos Netwerk

31-05-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics