Nickerie.Net, zaterdag 08 juni 2013


Regering mag deal met Surgold tekenen


Desi Bouterse en vicepresident in een onderonsje tijdens de vergadering vanavond. (Foto: Wilfred Leeuwin) De regering heeft om 21:50 uur mandaat gekregen om de goudovereenkomst met Surgold (een joint venture tussen Suralco en Newmont) aan te gaan. De ontwerpwet is aangenomen met 27 algemene stemmen. Behalve de coalitie stemde ook de DOE-fractie vůůr. Nieuw Front en BEP liepen de zaal uit bij de stemming. DOE-fractieleider Carl Breeveld vroeg wel aandacht voor de milieuwetten die moeten komen. Ook de anti-corruptiewet stelde hij opnieuw aan de orde. Het Nieuw Front en de BEP vinden dat de zorgpunten niet zijn weggenomen door de beantwoording van de regering. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zei dat Suriname een nieuw hoofdstuk ingaat met de twee gouddeals.

De vergadering werd gekenmerkt door lange schorsingen en felle reacties tussen het Nieuw Front en de coalitie. Volgens deze oppositionele fractie wordt het land voor 35 jaar gebonden aan de overeenkomst, die nadelige gevolgen zal hebben. De coalitie merkte juist het tegendeel op. "De toekomst is voor 35 jaar veiliggesteld", meent de coalitie. Ook Ronnie Brunswijk, voorzitter van ABOP, en Frederik Fenisi (Mega Combinatie/NDP) zeiden zich bijzonder goed te voelen met deze overeenkomst. Volgens hen is er juist wel rekening gehouden met de binnenlandbewoners.

De regering stelde dat de zorgpunten die aan de orde zijn gekomen, juist verwijderd zijn uit de concept-overeenkomst. Zo is de twaalfurige werkdag geschrapt uit de overeenkomst, terwijl ook de exclusieve rechten in de area of interest niet meer in voorkomen. Ronny Tamsiran (Volks Alliantie/Pertjajah Luhur) merkte op dat de Centrale Bank van Suriname garant staat voor de financiŽn die nodig zijn voor deze deal. De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) en Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) zeiden dat het Nieuw Front stemming probeert te maken. Er is volgens hen voldoende rekening gehouden met de zorgpunten en die zijn weggenomen door de regering. De coalitie zegt gelukkig te zijn met hetgeen bereikt is uit de onderhandelingen.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

07-06-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics