Nickerie.Net, maandag 17 juni 2013


Gajadien toont aan dat lijst concessies niet correct is

Paramaribo - Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) betwijfelt of het parlement correcte én volledige informatie heeft gekregen over concessies uitgegeven in de 'Area of Interest' van Iamgold en Surgold. Volgens Gajadien hebben ten minste nog acht bedrijven concessies gekregen, maar ze komen niet voor op de lijsten die het parlement kreeg. Enkele bedrijven en personen die mijnbouwrechten mogen uitoefenen, staan niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

f94aed2c17de028d63fd66e027dbab7f.jpgUit de bijlage van de brief blijkt dat bedrijven die mijnbouwrechten hebben ontvangen, niet ingeschreven staan bij de KKF.

De parlementariër heeft president Desi Bouterse een brief geschreven, waarin hij indringende vragen stelt over deze kwestie. Hij wijst er op dat maandenlang gevraagd is om een lijst van de uitgegeven concessies. De president heeft op 16 mei een lijst versterkt aan het parlement die hij ontvangen had van minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Deze lijst bleek niet volledig te zijn. Op 7 juni, de dag waarop de machtigingswet om de overeenkomst met Surgold te kunnen aangaan werd aangenomen, stuurde Bouterse een nieuwe lijst naar het parlement.

Vragen

Het assembleelid wenst van de president te vernemen of alle verstrekte concessies in de 'Area of Interest' van Iamgold en Surgold (joint venture tussen Suralco en Newmont) voorkomen op de lijst. Gajadien somt acht bedrijven, personen én de locaties op waar zij concessies hebben gekregen. Hij vraagt aan de president waarom zij niet voorkomen op de lijst die is verstrekt aan De Nationale Assemblee.

Gajadien vraagt de president of hij weet of de rechtspersonen die vermeld staan op de laatste lijst, wel voorkomen in het register van de KKF. Dat is een van de vereisten wanneer een concessie wordt uitgegeven. Ten minste zes van de bedrijven zijn volgens de parlementariër niet geregistreerd bij de KKF. Hij noemt alle namen op. Er zijn volgens het assembleelid meerdere mijnbouwrechten verleend, waarbij de mijnbouwwet niet is nageleefd.

U kunt de brief die assembleelid Asiskumar Gajadien geschreven heeft aan president Desi Bouterse hier downloaden.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

17-06-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics