Nickerie.Net, zondag 07 juli 2013


Suriname wordt geleid door onderwereldfiguren

PARAMARIBO - Parbode besteedt in de julieditie onder meer aandacht aan de leiding van ons land. In veel democratische landen is het ondenkbaar dat je politieke carrière kunt maken als je een strafblad hebt. Sterker nog, je kunt het wel vergeten als er alleen maar verdenkingen bestaan dat je op de één of andere manier een scheve schaats hebt gereden. Integriteit is een absolute voorwaarde. Dat in ons land tal van politici rondlopen met een allesbehalve schoon blazoen, is geen nieuws. De huidige regering-Bouterse grossiert echter in topfunctionarissen met een strafblad. Dat zóveel veroordeelden het voor het zeggen hebben op het hoogste niveau, en zij ook hun vrienden en familieleden met strafbladen aan mooie baantjes hebben geholpen, is opvallend.

Parbode zette de tien meest opvallende veroordeelden op een rij die een vooraanstaande functie in en rond het machtscentrum bekleden. En concludeert dat ons land is overgeleverd aan zware jongens. Eén van die zware jongens in president Desi Bouterse. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt in een uitgebreid vraaggesprek met het opinieblad dat hij samenwerking met de NDPvoorzitter niet ziet zitten. “Maar in de politiek moet je nooit iets uitsluiten.”

Dan zal er volgens hem echter eerst een oplossing moeten komen voor de gewijzigde Amnestiewet en moet het 8 decemberproces weer vlotgetrokken worden. Hij vermoedt bovendien dat Bouterse, die in Nederland bij verstek is veroordeeld wegens drugshandel, ook in Suriname een scheve drugsschaats heeft gereden.

“Er zijn hier enkele zaken onderzocht en er liggen zelfs dossiers bij het Openbaar Ministerie, waar zijn naam in genoemd wordt.” Dat Bouterse nog nooit in verband met een Surinaamse drugszaak voor de rechter is gesleept, wil volgens Santokhi niet zeggen dat er nooit voldoende bewijs was.

“Ik denk dat op het moment dat men zijn naam hoorde, men zoiets had van ‘wees voorzichtig, heel voorzichtig’. Daar waar je normaal met vijftig procent bewijslast kan werken moet je, als het high profile-personen zijn, niet komen aanzetten met vijftig procent, kom met tachtig of negentig procent.”

Verder een onthutsende reportage over de risico’s die inwoners van Paramaribo lopen door overmatige blootstelling aan kwik. Duizenden illegale goudzoekers brengen klompjes of korreltjes goud die ze in het binnenland vinden, naar één van de gowtu oso’s in de stad, waar het wordt omgesmolten. De dampen die daarbij vrijkomen kunnen geheugenverlies, hartkloppingen en beschadiging van het zenuwstelsel veroorzaken en zelfs tot een acute dood leiden.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/GFC

05-07-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics