Nickerie.Net, woensdag 17 juli 2013


Ook in Nickerie veel potentie voor bijenteelt

In het district Nickerie start maandag de training bijenteelt voor beginners. De training duurt 12 lesdagen en wordt verzorgd door medewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Eerder is de cursus afgedraaid in de districten Wanica, Para, Commewijne, Saramacca en Coronie.

33adb8e15d88c13c2b304d832f600733.jpgNaast het klaarzetten van de kassen en het gereedmaken van de insecten voor de productie van honing, zullen de cursisten leren zij hoe zij bijen zo veilig mogelijk kunnen houden, opdat zij geen gevaar vormen voor mens en dier. Het analyseren van het gedrag van de dieren speelt hierbij een belangrijke rol. Er zal gewerkt worden met de zogenaamde ‘Braziliaanse bijen’. De cursisten zullen ook leren welke bloemen veel nectar produceren en dus geliefd zijn bij bijen.

Geschikte gebieden

Op dit moment zijn er 30 actieve imkers in Suriname. Met deze training beoogt de afdeling regio West van het ministerie ook in dit district de interesse voor de bijenteelt te wekken. Volgens de trainer Sjaak Kodabaks, bijendeskundige van het ministerie die vele trainingen in binnen- en buitenland heeft gevolgd en al 30 jaar ervaring heeft, zijn er in Nickerie genoeg gebieden die zich lenen voor deze teelt. Hij noemt het Bigipangebied, de rechteroever van de Nickerierivier en delen van het MCP-gebied die allemaal rijk zijn aan Parwa.

De participanten zullen na de training nog zes maanden begeleid worden door het ministerie, maar ook nadien zijn ze bij LVV terecht voor advies, zegt de voorlichting van regio West van LVV.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

16-07-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics