Nickerie.Net, woensdag 17 juli 2013


Presidentschap inzet van verkiezingen 2015

INGEZONDEN

Hoewel Suriname geen direct door het volk gekozen president kent, lijkt de kans groot dat keuze voor de president een grote invloed zal hebben op de komende verkiezingen. Iets vergelijkbaars hebben we gezien bij de laatste verkiezingen in Nederland, waarbij in de laatste weken veel zwevende kiezers naar VVD en PvdA werden getrokken, omdat zij invloed wilden hebben op de keus voor de premier, die in Nederland meestal door de grootste partij wordt ingevuld. In Suriname heeft Ronnie Brunswijk van ABOP zich inmiddels op meerdere podia kandidaat gesteld voor het presidentschap. De huidige president D.D. Bouterse lijkt weer de kandidaat te worden van de Mega Combinatie. Van Nieuw Front – dat binnenkort een naamsverandering zal ondergaan – verwachten veel analisten dat de heer Santokhi de presidentskandidaat zal worden, tenzij de NPS sterk terugkomt in de peilingen en NPS-leider Rusland zich kandidaat zou stellen.

Belangrijker dan de persoon van de president, is het beleid waar deze voor staat. Welke toekomst staat Suriname te wachten? In het recent gepubliceerde artikel “Suriname en haar buurlanden” maken de auteurs Sheikh en Debipersad een actueel onderscheid tussen de twee grote politieke stromingen in Zuid Amerika.

De eerste stroming wordt vertegenwoordigd door landen als Brazilië, Colombia en Chili. Zij proberen een degelijk financieel-economisch beleid te voeren, dat gericht is op economische groei en het terugdringen van corruptie. Ook het sociaal beleid vinden zij van groot belang, maar ze proberen daarbij binnen de kaders te blijven van wat monetair verantwoord is. Ook hechten ze veel waarde aan een sterke rechtsstaat en aan de parlementaire democratie.

De tweede stroming is die van het autoritaire links-populisme, met Venezuela en Argentinië als meest aansprekende voorbeelden. Deze landen voeren een populistisch beleid dat gepaard gaat met enorme verspilling (wat vroeg of laat leidt tot torenhoge inflatiecijfers). Ze worden verder gekenmerkt door een tamelijk autoritaire regeertrant wat zich vaak uit in meer of minder subtiele intimidatie van de oppositie en van kritische media.

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat bij een herverkiezing van president Bouterse, Suriname het spoor zal volgen van het populistisch-autoritaire blok. Er zijn gewoon teveel tekenen die daarop wijzen en die we niet kunnen loochenen (ik ga ze hier niet allemaal opnoemen, de lezer kan mijn artikelen erop nalezen). Ook als Brunswijk het presidentschap bemachtigd, zal het waarschijnlijk die kant opgaan. Brunswijk maakt er geen geheim van dat hij het huidige regeringsbeleid volledig steunt; hij vindt zelfs dat we van de coalitie Bouterse-Brunswijk moeten spreken in plaats van Bouterse-Ameerali.

Daarentegen ga ik ervan uit dat de presidentskandidaat van NF (of hoe deze combinatie straks ook zal heten) vanaf 2015 het pad zal volgen van duurzame economische groei, gebaseerd op degelijk financieel en monetair beheer. Ook ben ik van mening dat de kwaliteit van democratie, rechtsstaat en van de vrijheid van meningsuiting beter gegarandeerd zal worden door een president van NF. Hun track record is op dit punt veel beter en deze combinatie zal zeker een presidentskandidaat afvaardigen met een onbesproken strafrechtelijk verleden, hetgeen positief zal uitwerken op het internationale imago van Suriname.

Hoewel ik persoonlijk altijd goede contacten heb onderhouden met de heer Brunswijk en ik de politieke partij ABOP het allerbeste wens, wil ik hierbij toch de hoop uitspreken (als betrokken buitenstaander) dat het Surinaamse volk in 2015 zodanig zal stemmen, dat de NF kandidaat het presidentschap zal bemachtigen en Suriname weer zal aansluiten bij de groep landen in Zuid Amerika die ondubbelzinnig kiezen voor duurzame economische groei en voor de principes van democratie, vrijheid en rechtsstaat.

Jan Gajentaan

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/No Spang

17-07-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics