Nickerie.Net, vrijdag 26 juli 2013
Verenigde Staten berispen Bouterse: 'bewijs drugsgerelateerde corruptie'
door A. van Kampen
De Verenigde Staten laten zich kritisch uit over het antidrugsbeleid dat wordt gevoerd door de regering van Desi Bouterse, de president van Suriname. Er zou bewijs zijn van drugsgerelateerde corruptie tot op het hoogste niveau, moedwillige belemmering van justitie en politie bij onderzoek naar drugszaken en gebrekkige wetgeving. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een recent, jaarlijks rapport waarin het de drugsproblematiek wereldwijd in kaart brengt. Het werd voor publicatie goedgekeurd door het Amerikaans Congres. Rapport wijst ook op drugsveroordelingen Bouterse en Brunswijk
Desi Bouterse, hier op de dag van zijn beëdiging tot president, wordt in het rapport genoemd om zijn eerdere drugsveroordelingen. Ook coalitiegenoot Ronnie Brunswijk (rechts) staat daarom in het rapport. Foto ANP / Edward Troon
Volgens de Amerikanen wordt vanuit Suriname op grote schaal drugs verscheept naar Europa, Afrika en - in mindere mate - de Verenigde Staten:
"De regering-Bouterse heeft publiekelijk verklaard drugssmokkel te zullen aanpakken. Drugsgerelateerde corruptie, bureaucratie en gebrekkige wetgeving zorgen er echter voor dat drugssmokkelaars amper worden opgespoord en vervolgd."
In het rapport - waarin geen bewijzen voor de beschuldigingen worden aangedragen - wordt ook gewezen op de drugsveroordelingen van zowel president Bouterse als van coalitiegenoot Ronnie Brunswijk. Verder wordt de afwezigheid van zowel radarsystemen als een kustwacht aan de kaak gesteld:
"De Verenigde Staten dringen er bij Suriname op aan om grote drugsorganisaties te ontmantelen en de internationale samenwerking te verbeteren."
Oppositie: zorgwekkende ontwikkeling
De oppositie ter plekke reageert alvast scherp. Oppositielid en voormalig justitieminister Chandrikapersad Santokhi verklaart tegenover Novum:
"De ineffectieve bestrijding, slechte internationale samenwerking en corruptie zijn een heel zorgwekkende ontwikkeling. De afgelopen jaren werden wereldwijd grote drugsvangsten uit Suriname gedaan. We wachten nog steeds op de eerste arrestatie. Alleen de kleine bolletjesslikkers worden actief opgespoord"
Dat Suriname onlangs besloot te participeren in een antidrugsprogramma van de Verenigde Naties, wordt door Amerika wel als een eerste positieve stap gezien. Ook de aanname van een nationaal antidrugsplan door het parlement en nieuwe wetten die het witwassen van geld moeten tegengaan, worden toegejuicht.
Het kabinet van Desi Bouterse was niet bereikbaar voor commentaar. De ambassade van de Verenigde Staten in Paramaribo wil verder niet ingaan op de publicatie.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net/NRC |
26-07-2013 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2013. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics