Nickerie.Net, zondag 04 augustus 2013
Twee onderdirecteuren van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling zijn uit hun functies ontheven. Intussen heeft de minister van Onderwijs al vervangers voor deze ontheven onderdirecteuren aangewezen. De voorzitter van de Pertjajah Luhur, bondgenoot van de huidige coalitie, wil weten wat de motieven zijn van de ontheffingen. De heer Somohardjo is verrast geworden met twee antwoorden die hij van twee gezagsdragers te horen krijgt. De president van Suriname heeft aan de voorzitter van de Pertjajah Luhur duidelijk gemaakt dat hij niet op de hoogte is van de ontheffingen, terwijl de minister van Onderwijs met ronde beschaafde Hollandse woorden in de media verklaard heeft dat elke actie die hij onderneemt eerst met de president afstemt.
Meneer Salam Somohardjo wil weten wie de waarheid spreekt, de president of de minister van Onderwijs. Als bondgenoten kennen zij elkaar veel beter. Mijn schatting over deze kwestie lijkt meer op een storm in een glas water. Na enkele dagen worden de twee onderdirecteuren elders ingezet met behoud van hun salaris en dan is de kous af. Het bekende Mexicaanse gezegde “mi casa es su casa” (mijn huis is uw huis) is hier goed van toepassing.
Meneer Salam Somohardjo moet niet veel ophef maken. De president streeft naar goed onderwijs voor alle Surinamers. Meneer Salam Somohardjo is een betrouwbare partner binnen de huidige coalitie en gaat verder geen actie ondernemen om de eenheid te verstoren. “De president bestuurt het land heel goed bestuurt”, volgens Somohardjo. Hij is tevreden met het beleid van de president en dan vertrekt hij weer naar het Verre Oosten om investeerders aan te trekken voor Suriname. Over enkele weken gaan wij weer via de media horen over de goedkope aardappelen, uien, knoflook, suiker en blom die door Pertjajah Luhur te koop aangeboden zullen worden.
Meneer Somohardjo hoeft geen visie te hebben, maar zolang zijn achterban een visieloze politicus ondersteunt en goedkope aardappelen en uien kan krijgen, zal hij in de politieke arena blijven. Zo simpel is het in politieke Suriname anno augustus 2013. Grote politieke leiders in de wereld breken hun hoofd om de strijd aan te binden tegen nationale en mondiale vraagstukken zoals ‘global warming’, schaarste aan energie, wereldvrede, het bijbrengen van hoge morele normen en waarden, de harmonie tussen volkeren bevorderen, hoe gaan wij onze kust beschermen tegen de stijging van de zeespiegel. Laten wij ons Lurah-gedrag vaarwel zeggen en ons als nationale en mondiale politici gedragen.
Meneer Somohardjo is eeuwig op zoek naar de waarheid
Als VHP’er heb ik de heer Salam Somohardjo vanaf 1974 van dichtbij
meegemaakt. Een goede vriend van vele VHP’ers. De afgelopen jaren zijn vele
VHP’ers politieke slachtoffers geworden op ministeries waar de Pertjajah Luhur
het voor het zeggen heeft. Vanaf mr. Dew Jaddoe tot mr. Sheik Alibaks kunnen
hiervan meepraten. Macht is tijdelijk en vergankelijk. Een fijne man in de
omgang, maar dat is alles. Hij is een goede mobilisator, hij kan heel goed
feesten organiseren, hij is meesterlijk in het organiseren van “bigi sma dey” en
zal zeker nog vier ŕ vijf jaar een belangrijke rol in de politiek blijven
spelen. Gezien zijn leeftijd zal hij na vijf jaren de wacht moeten overdragen.
Als je kritische zaken op een rijtje zet, wordt hij boos en valt hij jou aan dat je niets betekent in de politiek met jouw Janta Partij. Ik heb meneer Salam Somohardjo heel goed gevolgd bij de verkiezingen van de voorzitter en de ondervoorzitter van het parlement in 2010. Ik was aan de televisie gekluisterd. De heer drs. Guno Castelen heeft heel en nogmaals heel prachtig werk voor de natie Suriname gedaan. De politieke opportunisten heeft hij ontmaskerd bij de stemming die meneert Salam Somohardjo verraden hebben, waardoor hij niet gekozen werd als voorzitter van het parlement.
Meneer Somohardjo zou niet stil blijven zitten zolang hij niet achter de waarheid zou komen wie de verraders waren die niet op hem gestemd hebben. Niet elke Surinamer lijdt een geheugenverlies. Ondanks mijn 68-jarige leeftijd heb ik nog een goed geheugen. Na enkele dagen was de parlementariër Salam Somohardjo alles “vergeten” en hij sloot zich, in landsbelang, weer aan bij de coalitie die ervoor gezorgd heeft dat hij geen voorzitter van het parlement werd. Als compensatie werd hij door de president als speciaal afgezant benoemd om investeerders in het Verre Oosten voor Suriname te gaan zoeken (Indonesië, Maleisië, Singapore, China etc.). Tot heden (al drie jaar) heb ik de investeerders nog niet gezien.
Een verzoek aan de president
Onlangs heb ik via de media vernomen dat ministeries data moeten produceren
voor de president en de vice-president. Ik vind het een prachtig initiatief.
Alle ministeries moeten (zijn verplicht) jaarverslagen te produceren waardoor
niet alleen de president en de vice-president, maar ook de burgers, de kiezers,
de rr-en dr-leden, de volksvertegenwoordigers, studenten en leraren precies
kunnen natrekken wat er op de ministeries gebeurt. Het beleid van de ministers
kan op deze wijze goed getoetst worden. Mijn verzoek aan de president:
“President, laat alle ministers hun jaarverslagen produceren”. Wij gaan heel
mooie dingen zien.
LVV-minister produceert geen jaarverslagen
De minister van LVV moet niet de indruk krijgen dat ik constant over LVV
schrijf. Tussen 2005-2010 heb ik elk jaar een jaarverslag van de minister van
LVV gehad en daarom kon ik het beleid van LVV-minister, drs. Stanley
Raghoebarsingh, op de voet volgen. Het was een goed transparant beleid op LVV
onder Raghoebarsingh. Ik hoop dat de jaarverslagen, vooral van LVV, alsnog
komen.
Hardeo Ramadhin
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net/Ingezonden |
04-08-2013 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2013. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics