Nickerie.Net, dinsdag 03 september 2013


Schimmelziekte beïnvloedt rijstoogst negatief

02/09/2013

NIEUW NICKERIE - Schimmelziekte oftewel ‘neck blast’ beïnvloedt de najaarsoogst van rijst in Nickerie negatief. Boeren in het oostelijke Labeni-gebied behalen minder opbrengsten dan verwacht. Het gaat om rassen van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) die aangetast worden door de schimmelziekte.

Rijstboer Sookha bekijkt zijn gedeeltelijk door schimmelziekte aangetaste rijstaanplantRijstboer Sookha bekijkt zijn gedeeltelijk door schimmelziekte aangetaste rijstaanplant (Foto: Beta Debidien)

De rijstboeren hebben het probleem aangekaart bij het Adron. Soul Sookha zegt dat door de schimmelziekte de korrels niet gevuld worden. Hoewel hij nog niet heeft geoogst verwacht hij geen geweldige opbrengst dit seizoen. Soedeschchand Jairam, waarnemend directeur van het Adron, zegt dat de aantasting geheel afhankelijk is van onder andere weersomstandigheden, temperatuur en weerstand van de plant.

Volgens hem houdt de schimmelziekte zich vooral op in onkruid dat in grote hoeveelheden langs de rijstvelden groeit. "De schimmel nestelt zich vlak onder de pluimen en tast de knop van de halmen aan waardoor er lege korrels ontstaan met als gevolg opbrengstderving", aldus Jairam. Via een plaatselijk televisiestation heeft hij de boeren steeds voorgehouden hoe de ziekte te bestrijden dan wel te kunnen minimaliseren.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

03-09-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics