Nickerie.Net, woensdag 04 september 2013


Suikerrietproject kan US$ 100 miljoen per jaar bijdragen

Paramaribo - Het Ethanol en Suikerriet project van Staatsolie kan op jaarbasis zeker meer dan US$ 100 miljoen bijdragen aan de staatskas. Dat zegt Staatsolie directeur Marc Waaldijk in gesprek met Starnieuws. Staatsolie heeft in de afgelopen drie jaar US$ 300 miljoen geïnvesteerd in eerst een pilotproject voor de productie van ethanol en suikerriet.

4ac6e2323572c2f4ae06ea7eb646c726.jpgDinsdagavond is in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in een presentatie aangeven dat het bedrijf nu zo ver is. Er kan een begin worden gemaakt met de opzet van een compleet nieuwe plant en de productie van ethanol, bruine suiker, terwijl ook elektriciteit zal worden opgewekt. De suikerriet plantage komt te staan op Wageningen. Daarvoor heeft Staatsolie de reeds bestaande 10.000 hectare van het vroegere bedrijf en nog eens 5000 hectare ter beschikking.

Suiker exporteren

Algemeen projectmanager Eddy Frankel die de plannen en komende activiteiten presenteerde, zegt dat het gaat om een voorstellingsgebied van 1 kilometer in de breedte van Paramaribo tot Albina. Staatsolie heeft uitgerekend dat per jaar zo'n 40.000 liter ethanol geproduceerd zal worden waarvan 90 procent zal worden aangewend om het octaangehalte van de door Staatsolie geproduceerde brandstof te verbeteren. Er is dus een link tussen het nieuwe project en de olieraffinaderij van Staatsolie.

Daarnaast zal te Wageningen 42.500 metrieke ton bruine suiker worden geproduceerd. 25 procent daarvan is om de lokale behoefte te bevredigen, zoals het marktonderzoek heeft uitgewezen. De rest, 75 procent, zal worden geëxporteerd. “Suriname wordt in een klap van een suiker importerend – een suiker exporterend land", stelt projectmanager Frankel. Uit afvalmateriaal zal Staatsolie op de nieuwe plant te Wageningen 25 megawatt aan elektriciteit opwekken. Hiervan zal 14 procent ter beschikking worden gesteld aan de Energie Bedrijven Suriname te Nickerie. In de nieuwe plant zal ook een jaarlijkse productie plaatsvinden van 4000 liter melasse. Waarvan een groot deel zal worden afgenomen door Suriname Alcoholic Beverages NV (SAB).

Bouw volgend jaar

De nieuwe ethanol en suikerriet plant zal in 2014 worden gebouwd, hiervoor zullen internationale bedrijven worden aangetrokken. Alle plannen en tekeningen zijn al afgerond. Gefaseerd zal het opzetten van de nieuwe plant tot 2016 duren, terwijl de productie reeds in 2014 zal worden opgestart. Dit traject tot 2016 is opgedeeld in een agrarisch deel, van een volledige mechanische aanplant, oogst en verwerking van suikerriet en daarnaast een technisch deel waarin de constructie van de fabriek, met drie plants voor suikerriet, ethanol en voor het opwekken van elektriciteit. “Ja het wordt inderdaad een gigantisch industrieel project in Wageningen”, zegt Frankel.

Officieel worden de opbrengsten uit dit nieuwe project gedefinieerd geschat op US$ 46 miljoen door de ethanol productie, US$ 42 miljoen door de productie van bruine suiker, US$ 1 miljoen uit de productie van melasse, US$ 17 miljoen uit de productie van elektriciteit en 0,5 miljoen als gevolg van carbon credit. “Maar dat zijn prognoses die wij altijd heel voorzichtig maken, in feite weten we dat de potentie er is voor meer dan US$ 100 miljoen”, zegt Waaldijk.

Wilfred Leeuwin

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net  / NSS

04-09-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics