Nickerie.Net, vrijdag 06 september 2013


Harrynannan Oemraw: ‘Rijstopbrengst niet voldoende voor aankoop tractor’

Volgens Harrynannan Oemraw is het voor de doorsnee rijstboer onmogelijk een tractor te kopen met de huidige verkoopprijs van natte padie. "We hebben grote schulden lopen bij de commerciële banken’, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, in gesprek met Dagblad Suriname. Het Rijstorgaan biedt namelijk samen met de HJ Groep Nickerie drie verschillende modellen tractoren ten verkoop aan. Het Rijstorgaan deelt verder mee dat de aankoop van deze tractoren mogelijk is gemaakt na hernieuwing van de diplomatieke relatie tussen de Suriname en de Islamitische Republiek Iran. De prijzen liggen tussen de US$ 22.000 en US$ 30.000.

Harrynannan OemrawOp 14 juni 2012 schonk de Islamitische Republiek Iran US$ 1.2 miljoen aan Suriname voor aanschaf van tientallen tractoren voor de agrarische sector. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken werd er een memorandum of understanding getekend tussen minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken, Amir Mansour Borgehei. Hiermede gaven de beide landen aan de onderlinge vriendschapsbanden te waarborgen met daarbij de intentie om de economische samenwerking te bevorderen. Vicepresident Robert Ameerali was ook aanwezig bij de plechtigheid.

Regering verkoopt geschonken tractoren

Dat goederen die als schenking zijn bedoeld voor Suriname verkocht worden, hier plaatst Oemraw vraagtekens achter. ‘Ik weet niet hoe het kan. We weten ook niet hoeveel een tractor kost. We hebben alleen een folder gekregen van het Rijstorgaan.’ Oemraw zegt dat de aankoop van een nieuwe tractor door de rijstboeren echter een onmogelijk karwei is, gelet op de opkoopprijs van padie die ver beneden de kostprijs is en de financiële problemen waarin ze reeds geruime tijd verkeren.

‘We hebben grote schulden die we moeten aflossen.’ Zo wordt een baal padie thans opgekocht voor SRD 55, terwijl de kostprijs van padie SRD 71.76 bedraagt. De richtprijs voor de opkoop van een baal padie aangegeven door het Rijstorgaan bedraagt SRD 67.

Asha Gajadien-Bhagwat

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net  / DBS

05-09-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics