Nickerie.Net, vrijdag 13 september 2013
Dino Bouterse wilde zijn vader opvolgen, maar staat voor de rechter bouterse
Dino Bouterse verschijnt vandaag opnieuw voor rechter James C. Francis IV in de rechtbank van New York. Bouterse wordt aangeklaagd voor het smokkelen van drugs en het dragen van een vuurwapen tijdens die smokkel. Dino Bouterse is de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, maar wat is er nog meer over hem bekend?
De veertigjarige Dino is het tweede kind van Desi Bouterse. Hij is in het verleden geregeld met justitie in aanraking geweest en NRC Handelsblad schreef in 1994 al dat Dino met zijn “wilde eenmans-acties” en “desperado-gedrag” zijn vader voor de voeten liep.
Op 23jarige leeftijd stond Dino Bouterse bekend als "snelle jongen".
NRC Handelsblad schreef:
“De 23-jarige zoon van ex-bevelhebber Desi Bouterse geldt onmiskenbaar als telg van de Surinaamse jet set, de nieuwe geld-elite die de afgelopen jaren in het land is ontstaan terwijl de rest van de bevolking de eigen inkomsten zag verdwijnen door de extreem hoge inflatie.”
en
“Na zijn eindexamen havo verdiende Dino Bouterse, die uiterlijk veel wegheeft van zijn vader, zijn geld als oppasser op een veebedrijf van zijn vader in het district Saramacca. Daarna ging hij in 'zaken' - en kwamen de geruchten over illegale praktijken.”
Dino al vaker vast voor drugs en wapens
In 1995 zat Dino Bouterse enkele maanden vast na een ruzie onder drugshandelaren maar werd vrijgesproken toen een getuige zijn belastende verklaring weer introk. Zijn naam duikt daarna nog enkele keren op bij verdachte zaken. Zo wordt hij in 2003 na verdenking van wapendiefstal vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. In 2005 wordt hij wel tot acht jaar cel veroordeeld vanwege drugssmokkel en wapenhandel. Dino Bouterse wordt echter na drie jaar alweer vrijgelaten vanwege een lopend hoger beroep, hij spreekt later van een politiek proces.
Sindsdien is Dino Bouterse druk bezig geweest zijn imago op te poetsen. Naar aanleiding van zijn jaren in de cel zei hij vorig jaar in een groot interview met het kritische opinieblad Parbode:
“Ik was niet moeders liefste, dat zeker niet. Toen ik daar zat, bedacht ik me dat ik sommige zaken sowieso een beetje anders moest gaan aanpakken. Ik was wild, vooral met de vrouwen nam ik het niet zo nauw. Daarin ben ik wel veranderd. Ik ben wel rustiger en verstandiger geworden, een stuk minder wild ook. Ik hou niet eens meer echt van uitgaan, drukke plekken vermijd ik liever.”
Over zijn huidige werk zei hij:
“Doordeweeks werk ik een aantal dagen als manager in een goudmijn; ik coördineer wat er gedaan moet worden. Ik verdien er genoeg om van te leven, nou ja, net genoeg. Slecht voor mijn imago? De goudsector is een interessante business, ik verdien mijn geld eerlijk en hou van het werken in de natuur. Ik zou niet weten waarom ik dit werk niet zou mogen doen. Het weekend is voor mijn kinderen, want ik woon op dit moment alleen. Daarnaast volg ik een bacheloropleiding management.”
'Misschien ben ik over vijftien jaar president van Suriname'
Achter die imagoverandering zitten politieke aspiraties, verklapt hij aan Parbode:
“Ik wil niks overhaasten, maar wie weet ben ik over vijftien jaar wel de nieuwe president van Suriname. Ik zou een goede opvolger zijn van mijn vader, omdat ik uit zijn ervaring weet hoe dingen aangepakt moeten worden, maar ik moet nog wel veel leren.”
Dino Bouterse was betrokken bij de oprichting van de Surinaamse Anti Terrorisme Eenheid. Na zijn recente arrestatie kwam plots naar buiten dat hij daar al jaren niks meer mee te maken zou hebben.
Parbode trekt dat in twijfel.
Staatsman en paintballer
Op zijn site, die enkele dagen na zijn arrestatie offline werd gehaald, presenteerde Dino Bouterse zich als een staatsman (en een fervent paintballer, aanvoerder van Team Six).
Hij berichtte op de site over de bijdrage die hij leverde bij het stimuleren van de handelsbetrekkingen tussen Suriname en Panama, zijn steun voor de Venezolaanse president Nicolas Maduro en hoe hij aan de basis stond van de samenwerking tussen Suriname en Equatoriaal Guinea
Dino Bouterse ijverde op de site ook voor de aanname van de amnestiewet om “een punt achter 8 december 1982” te zetten, zo wilde hij “haat en bitterheid omzetten in liefde, vergevingsgezindheid, vrede en harmonie, in het belang van een beter Suriname.”
'Nederlanders zijn koelbloedig handelsvolk'
De woedende reacties uit Nederland over het aannemen van die amnestiewet counterde hij met een vlammend betoog over de hypocrisie van Nederland die hij aantoonde in dertien punten waarin onder meer Jorge Zorreguieta, Srebrenica, Indonesië, de Apartheid en “Nederland Drugsland” aan bod komen:
“Nederlanders zijn altijd al een koelbloedig handelsvolk geweest. Of het nu om slaven, kinderporno, prostitutie, cocaïne of atoomgeheimen gaat, het maakt allemaal niets uit, als er maar geld aan verdiend kan worden. Nederland moet zich heel diep schamen. Is het land nu echt zo beschaafd als u altijd dacht?”
Toen hij werd opgepakt, reisde Dino Bouterse met een diplomatiek paspoort. Na zijn eerdere trots, toen hij aankondigde dat Dino leidinggevende werd bij de anti-terrorisme eenheid, neemt vader Desi nu voorzichtig alweer wat afstand van zijn gearresteerde zoon.
“Mijn zoon is geen kind van twaalf meer, ik ben dus zeker niet op de hoogte van wat hij allemaal uitvreet. Zijn aanhouding is een grote domper voor onze hele familie. Ik heb echter geloof in een eerlijke rechtsgang. Hoe dan ook zullen we de uitspraak van de rechter respecteren. Iedereen weet dat ik een man ben die altijd het hoofd buigt voor een rechterlijk vonnis.”
Wel sprak Desi Bouterse van een Amerikaans complot. De Surinaamse president werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor cocaïnesmokkel. In 2012 duikt zijn naam en die van Dino wederom op in een zaak rond drugssmokkel. Of de Surinaamse president geheel buiten schot blijft in het Amerikaanse onderzoek naar zijn zoon, moet nog blijken. Dino Bouterse kan in Amerika tot levenslang worden veroordeeld. Vandaag is een nieuwe zitting in de zaak.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net / NRC |
11-09-2013 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2013. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics