Nickerie.Net, dinsdag 05 november 2013
Veerverbinding Suriname-Guyana bestaat 15 jaar
PARAMARIBO - Vijftien jaar nadat de veerdienst tussen Suriname en Guyana officieel werd geopend, mag gesteld worden dat deze zijn nut heeft bewezen. Dit zegt de terminal manager van de Canawaima Ferry Terminal (CFT), Cynthia Enser-Stakel. Het was vrijdag precies vijftien jaar geleden dat er in Southdrain aan de Surinaamse zijde en Molesoncreek in Guyana, de Canawaima Ferry Terminals, de oversteekplaatsen naar en van Guyana, officieel in gebruik zijn genomen door de toenmalige presidenten van de twee buurlanden, respectievelijk Jules Wijdenbosch en Janet Jagan. "We hebben geen feest maar houden het een beetje ingetogen met een hapje en een drankje voor het personeel en de overige diensten die op de terminal aanwezig zijn, zoals de douane en de militaire politie", zegt Enser.
De terminal manager zegt de vijftiende verjaardag als een blijde dag te zien, vooral daar het gelukt is de veerdienst met veel vallen en opstaan in stand te kunnen houden. Enser is blij dat de veerboot, ondanks de vele problemen waarvoor deze door de jaren heen heeft gezorgd, nog steeds in de vaart is. De bedoeling van het veer, dat de oversteek tussen de twee buurlanden verzorgt, is om het goederen- en personenverkeer tussen de twee landen extra te bevorderen.
Met betrekking tot het personenverkeer geeft Enser aan dat het doel wel is bereikt. "In de afgelopen periode hebben we kunnen merken dat het aantal personen dat gebruik maakt van het veer flink is gestegen, maar wat het goederenverkeer betreft, mag gesteld worden dat het niet als zodanig is wat het zijn moet", merkt zij op. Op maandbasis maken volgens Enser iets meer dan vierduizend personen de oversteek, wat neerkomt op bijna honderdduizend per jaar.
Enser ziet de backtrack als grote bottleneck, omdat zij denkt dat via de legale weg de oversteek veel extra tijd in beslag neemt. Er zijn volgens haar enkele personen die regelmatig goederen vanuit Suriname naar Guyana brengen en omgekeerd. In de afgelopen zeven jaar dat Enser terminal manager is, heeft het bedrijf zich goed ontwikkeld. Over de toekomstplannen zegt zij: "We richten ons op meer passagiers, omdat we zien dat het aantal groeit, er komt nog een duty-freeshop bij en er zijn mensen die belangstelling tonen om zich te verbinden aan de plaats en de douane wil ook een dienstwoning daar opzetten."
Het is volgens Enser ook de bedoeling de aankomsthal aan te passen aan het stijgende aantal passagiers vanuit beide kanten. De terminal is volgens Enser nog niet wat het moet zijn, maar voldoet wel aan de internationale eisen. Evenals andere grensposten heeft ook de Canawaima haar piektijden. Tijdens Pasen, Kerst en in de vakantieperiodes kan het volgens de manager stormlopen.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net / No Spang |
05-11-2013 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2013. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics