Nickerie.Net, woensdag 13 november 2013


Boeren vragen aandacht president voor lage padieprijs

Een bijna 200 man tellende delegatie van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) uit Nickerie, Coronie en Saramacca, heeft vandaag een petitie voor president Desiré Bouterse achtergelaten op zijn Kabinet. De president was niet aanwezig om de wanhopige landbouwers te ontvangen. De boeren hebben vervolgens ook bij De Nationale Assemblee (DNA) een petitie aangeboden.

Parlementarier Asiskumar Gajadien (m) in gesprek met protesterende padieboeren voor het gebouw van De Nationale Assemblee. Meer dan 200 padieboeren uit Nickerie, Coronie en Saramacca hebben vandaag petities aangeboden op het Kabinet van de President en bij het parlement. Ze vragen aandacht uit de hoogste regionen voor de ietwat te lage prijs van SRD 55 per baal. (foto: Johan de Randamie)

In de petitie vragen ze voor de zoveelste keer aandacht voorde lage padieprijs à SRD 55, per baal die bij de jongste oogst door de opkopers is aangeboden. De boeren vragen om compensatie van de overheid door middel van teruggave van de belasting op diesel. Ondanks dat de inzaaiperiode al bijkans twee weken gaande is, is er tot nog toe heel weinig padie ingezaaid, dit doordat de boeren door de lage opkoopprijs te weinig financiële middelen overhouden om hun kredieten bij de banken af te lossen en om te investeren voor het nieuwe seizoen.

,,We weten niet of we nog kunnen inzaaien”, zegt SPBA voorzitter Harinannan Oemraw. De landbouwers breken zich het hoofd om het feit dat de padieprijzen dalen, terwijl de onkosten steeds hoger worden: ,,Alles wordt duurder”, klaagden de boeren in koor, terwijl een afvaardiging van de protesterende boeren de petitie overhandigde.

Volksvertegenwoordiger Ricardo Panka (fractieleiderMC/NDP), zegt dat er in dit geval sprake is van een structureel probleem: ,,...als het gaat om deze zeer belangrijke sector (landbouw), dat wij als DNA er heel veel aandacht aan zullen besteden”.

Het indienen van depetitie zorgde voor een helse drukte voor het DNA gebouw en het Kabinet van de President. ,,Ik vind het helemaal niet goed. Als depresident aanwezig zou zijn was het helemaal anders”, aldus Oemraw. In plaats daarvan heeft het hoofd Protocol Dienst Financiën Roselien Sabat de petitie in ontvangst genomen. Echter konden niet alle leden van de SPBA naar binnen en werden, samen met de voorzitter van SPBA, nog vijf padieboeren uitgenodigd in het kabinet.

 “Wij willen geen koffiekamer tori hebben”, klonk het luid uit de menigte. Het waren Roselien Sabat (Kabinet van dePresident) en Jennifer Geerlings Simons (DNA) die de gebouwen uitkwamen om de petitie in ontvangst te nemen en de problemen van de padieboeren aan te horen.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net  /De West

13-11-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics