Nickerie.Net, zondag 08 december 2013


Bloemenhulde moeilijk moment voor nabestaanden

 "Dat we hier na zoveel jaren nog staan met een zeer onbevredigd rechtsgevoel, is schandalig maar we moeten de tijd afwachten. De geschiedenis heeft uitgewezen dat er een tijd van onrecht is en dat het recht vroeg of laat zegeviert. We zullen het hier ook merken." Zo sprak Robert Hewitt, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Allied Collective, de nabestaanden in het Fort Zeelandia vanmiddag toe. Op bastion Veere zijn bloemen en kransen gelegd voor de vijftien mannen die op 8 december 1982 in het fort zijn vermoord.

165ed3dcefc80f550e1600216adffdb3.jpgBloemenhulde voor de vijftien mannen die op 8 december 1982 zijn vermoord. (Beeld: Ren Gompers)

De sfeer is bedrukt. De felle zon maakt het niet gemakkelijker op. Sommigen hebben het zichtbaar moeilijk, niet iedereen kan zich flink houden. Een aria werd ten gehore gebracht terwijl de bloemen stuk voor stuk worden gelegd. Jong en oud staat stil bij het plakkaat waar de namen van de slachtoffers op staan. Ze worden n voor n opgenoemd. Bij enkele namen krijgen de tranen de vrije loop. De zwarte brillen verhullen niet langer de betraande ogen.

"Op deze plek werden 31 jaar geleden vijftien mannen vermoord. De kogelinslagen zijn de stille getuigen. Voor ons als nabestaanden valt het erg zwaar hier te zijn waar onze geliefden zijn gemarteld en vervolgens lafhartig zijn vermoord," verwoordde Sunil Oemrawsingh, voorzitter stichting Herdenking 8 December de moeilijke momenten.

Er werd een minuut stilte in acht genomen voor meester Freddy Kruisland die de nabestaanden bijstond in het 8 decemberstrafproces en vrijheidsstrijder Nelson Mandela. In 2007 was een aanvang gemaakt met het 8 decemberstrafproces. Een paar maanden vr de afronding is de Amnestiewet aangenomen. Er is amnestie verleend aan alle verdachten, onder wie hoofdverdachte, president Desi Bouterse.

Oemrawsingh deelde mee dat de strijd voor gerechtigheid niet gestopt is. "Onder het mom van vrede en ontwikkeling probeerde men ons de Amnestiewet te verkopen, ondanks de nationaal en internationaal protest. Andersdenkenden zijn tot volksvijanden verklaard. Nu is het dat de Organisatie van Amerikaanse Staten zou meewerken aan de waarheidscommissie. Maar de OAS zal nooit tegen haar principes in meewerken aan straffeloosheid", merkte Oemrawsingh op. "We gaan alle mogelijkheden benutten om niet alleen de nabestaanden genoegdoening te geven maar eenieder die in het recht gelooft. Inspiratie zullen wij putten uit de moed en doorzetting van deze vijftien mannen en anderen die hun leven hebben gegeven voor herstel van de democratie."

Ren Gompers

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Ingezonden

06-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics