Nickerie.Net, zondag 08 december 2013


Surinamers herdenken 'Decembermoorden'

AMSTERDAM - Vandaag is het 31 jaar geleden dat in Suriname de zogenoemde Decembermoorden werden gepleegd. De 15 slachtoffers zullen rond 17.30 uur worden herdacht met een stille fakkelwake voor het consulaat-generaal van Suriname. Aansluitend vindt een herdenkingsdienst plaats in de Mozes & Aäronkerk aan het Waterlooplein. Op 8 en 9 december 1982 werden 15 tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse gemarteld en vermoord bij Fort Zeelandia in Suriname. Ook daar is een herdenking.

De berechting van de verdachten in de zaak loopt echter nog altijd en bovendien verre van vlekkeloos. In 2012 werd een amnestiewet aangenomen in Suriname, die regelt dat de verdachten waaronder Bouterse geen straf kunnen krijgen.

Herdenkingsbijeenkomst De herdenking in de Mozes & Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam begint met het leggen van bloemen bij de herdenkingsplaquette die sinds 1992 in de zijmuur van de kerk is aangebracht. Daarna wordt in de kerk gesproken door nabestaanden, politici en andere betrokkenen.

Bijdragen van (voorlopige lijst): • Namens de nabestaanden: dhr. Romeo Hoost en anderen • Mr. Gerard Spong, advocaat en oud-adviseur van de Surinaamse regering inzake het proces van de Decembermoorden. • Een klokkenluider uit het kamp van de huidige president van Suriname • Verschillende Nederlandse Tweede Kamerleden • Drs. Henri Does (schrijver, essayist) • Mevrouw Wonnie Sabajo, nabestaande van Pico Sabajo

Voorafgaand aan de herdenking in de kerk is er vanaf 16.15 uur een stille fakkelwake voor het consulaat-generaal van Suriname aan de De Cuserstraat 11 in Amsterdam-Buitenveldert. De muziek wordt onder andere verzorgd door Akash Baboeram.

Programma zondag 8 december 2013

16.15 uur Stille fakkelwake/protestbijeenkomst voor het Surinaamse consulaat-generaal. Verzamelen vanaf 16.00 uur hoek De Cuserstraat/Amstelveenseweg. Bus 170/172 vanaf CS.

17.30 uur: Inloop. Mozes & Aäronkerk open.

18.00 uur: Leggen van bloemen bij het monument aan de zijmuur van de Mozes & Aäronkerk.

18.15 uur – 20.15 uur: Herdenkingsbijeenkomst De toegang is vrij en aanmelden is niet nodig.

Locaties Fakkelwake:

Surinaamse Consulaat, De Cuserstraat 11, Amsterdam- Buitenveldert. Herdenking: Mozes & Aäronkerk, Waterlooplein 207, Amsterdam. Metro 51, 53, 54 / tram 9, 14 (halte Waterlooplein). Parkeergarage Stadhuis/Muziektheater, Parking Waterlooplein, Markenhoven.

Organisatie

De organisatie is in handen van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname i.s.m. het Mozeshuis. Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname is opgericht naar aanleiding van de moorden van 8 en 9 december 1982 in Paramaribo, maar zet zich in voor alle slachtoffers die door toedoen van het toenmalig militair regime in Suriname zijn omgekomen.


 

Vermoord onder bevel van Desi Bouterse

 

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Ingezonden

06-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics