Nickerie.Net, zondag 15 december 2013


Stemmingmakerij tegen de VHP

Ingezonden

Het is duidelijk voor de volgers van de Surinaamse politiek dat de politieke partij VHP al enkele maanden bezig is aan een opmars in het veld. Dat heeft enerzijds te maken met het dynamische en integere leiderschap van de nieuwe voorzitter Chan Santokhi en anderzijds met de matige prestaties van de zittende coalitie, waarbij verspilling en corruptie nog steeds aan de orde van de dag zijn. Er lijkt dan ook paniek uitgebroken te zijn in kringen van de NDP en hun “spindoctors”. Er wordt nu van alles geprobeerd om de VHP in een kwaad daglicht te stellen en het radioprogramma Bakana Tori wordt daar vaak bij ingezet. Telkens probeert men de VHP te betichten van etnische politiek, terwijl de voorzitter van de sympathieke oranje partij juist druk doende is om het etnisch denken in zijn beweging te doorbreken.

Voorzitter SVJ slaat de plank mis

Het verbaasde mij dat de voorzitter van de SVJ (Surinaamse Vereniging van Journalisten), Wilfred Leeuwin, deze week een subtiele bijdrage leverde aan het anti-VHP klimaat. Dit gebeurde in een persverklaring naar aanleiding van het censuurincident bij de STVS, waarbij het jeugdjournaal bruut uit de ether werd gehaald, hetgeen gelukkig de volgende dag gecorrigeerd werd door de leiding.

In zijn verklaring geeft Leeuwin een hele uiteenzetting over censuur (alsof de mensen in Suriname het woord niet zouden kennen) en noemt dan in één alinea drie volgens hem “afgrijselijke voorbeelden” van censuur: één voorbeeld is de jaren tachtig waarin constant censuur werd toegepast en dan volgen twee voorbeelden uit 2007 en 2009 waarbij de toenmalige voorzitter van de VHP, de heer Sardjoe, delen van uitzendingen van de STVS heeft tegengehouden.

Natuurlijk is het goed om voorbeelden van censuur waarbij de VHP betrokken was, nog eens te noemen. Maar de voorzitter van de SVJ is suggestief bezig door twee voorbeelden waarbij de VHP betrokken was te stellen tegenover één voorbeeld uit de jaren tachtig. In de jaren tachtig waren er duizenden gevallen van censuur, waarbij complete gebouwen van media in brand werden gestoken en ook nog eens vijf journalisten zijn doodgeschoten. De voorzitter van de SVJ heeft deze zaken uit hun verband gerukt en in een merkwaardige context gepresenteerd, hetgeen koren op de molen is voor de propagandamachine van de NDP.

Mooie woorden

Tenslotte valt het mij op dat we de laatste dagen vanuit NDP-kringen allerlei bewogen verklaringen krijgen toegespeeld over de overleden Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela, die wordt geprezen vanwege zijn vrijheidsstrijd en zijn verzoeningsgerichtheid. Dit is natuurlijk prachtig en ik zou tot tranen toe geroerd zijn, ware het niet dat de stemmingmakerij tegen de VHP ondertussen gewoon verder gaat en ook de op zijn zachtst gezegd zéér eenzijdige Amnestiewet, tot nu toe door de NDP niet ter discussie wordt gesteld.

Ik sluit daarom af met het bekende motto: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Jan Gajentaan

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / GFC

14-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics