Nickerie.Net, zaterdag 21 december 2013


Suriname kan niet wachten op info Guyana over Tigri

20/12/2013 - Eliézer Pross

PARAMARIBO - “Laat het zowel aan Suriname als Guyana duidelijk zijn dat De Nationale Assemblee (DNA) niet vindt dat de regering informatie kan opvragen van het buurland over wat er op haar eigen grondgebied plaatsvindt, punt”. Zo luidt de scherpe reactie van DNA-voorzitter Jennifer Simons op een interview dat de Ware Tijd gehad heeft met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza) over vermeende beheersdaden door Guyanesen in het Tigri gebied.

Volgens parlementsvoorzitter kan Suriname niet wachten op informatie uit Guyana over wat het buurland uitvoert op Surinaams grondgebied. Ze werd daarin gesteund door ondervoorzitter Ruth Wijdenvbosch. Volgens parlementsvoorzitter kan Suriname niet wachten op informatie uit Guyana over wat het buurland uitvoert op Surinaams grondgebied. Ze werd daarin gesteund door ondervoorzitter Ruth Wijdenvbosch. Foto: dWT Archief / Stefano Tull

De ondervoorzitter van het parlement, Ruth Wijdenbosch, stelde vrijdag aan het begin van de openbare vergadering in het hoogste college van staat moeite te hebben met het interview. "Terwijl wij hier in het parlement om opheldering vragen van de president en maar geen antwoord krijgen, kan het niet zo zijn dat de Buza-minister wel door een journalist kan worden bereikt", wierp ze op.

Simons was het met haar eens dat de regering uitleg aan het parlement moet geven. Zij gaf aan een brief te hebben gestuurd naar het Kabinet van de President om opheldering aan het parlement te geven. Het was bij aanvang van de vergadering nog niet duidelijk of de president naar de assemblee zou komen.

Er is ophef ontstaan in beide landen nadat bekend werd dat Guyana toestemming verleend heeft aan een buitenlandse maatschappij om verkenningsactiviteiten naar natuurlijke hulpbronnen in het Tigri gebied uit te voeren. Volgens Lackin is er tussen beide partijen afgesproken dat zij zorgvuldig zullen omgaan met de kwestie.

In de Ware Tijd van vrijdag zegt minister Lackin nog te wachten op informatie van ambassadeur Nisha Kurban-Baboe, die intussen is gevraagd alle relevante informatie in Georgetown te verzamelen en sturen naar Paramaribo.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

20-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics