Nickerie.Net, zondag 22 december 2013


Wet PSA teleurstellend voor Surinaamse Nederlanders

22/12/2013 - Eric Mahabier

DEN HAAG - De inhoud van de wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) is teleurstellend en veroorzaakt een tweedeling onder de Surinamers. Dit zegt Mahin Jankie, voorzitter van Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) in reactie op de aanname van de wet vrijdagavond. Volgens Jankie krijg je door de wet PSA een eerste en tweederangs Surinamers.

Mahin Jankie.Mahin Jankie. Foto: Eric Mahabier

Volgens hem heeft de VSN begin 2013 schriftelijk aan De Nationale Assemblee (DNA) en de Surinaamse regering gereageerd om de Surinaamse diaspora gelijkwaardige rechten toe te kennen, zoals de Koninkrijkscommissie in haar Rapport van 1974 had voorgesteld en zoals Kaapverdië aan haar diaspora rechten heeft toegekend.

"De assemblee is hier totaal niet aan tegemoetgekomen. De NDP-regering is haar verkiezingsbelofte van voor 2010 helemaal niet nagekomen". Een dubbele nationaliteit zou mogelijk worden gemaakt en het Toescheidingsverdrag zou worden nageleefd, zegt Jankie. Verder zou de regering met een diasporabeleid komen. Dat beleid is na ruim drie jaar niet eens in concept geproduceerd. "De Caricom burgers hebben in feite ook na deze PSA-wet, meer rechten dan de Surinaamse diaspora (eigen Surinaamse kinderen)".

Dat de initiatiefnemers met zo'n een mager stuk zijn gekomen heeft meer te maken met de hebi die zij met zich meedragen. Men is niet in staat de Surinamers in de diaspora iets te gunnen en zo saboteren zij in feite de ontwikkeling van Suriname, zegt Jankie. Volgens hem zal de PSA-wet de Surinamers in diaspora niet de prikkel geven om het één volk gevoel te herkrijgen. "Eerst zullen de Surinaamse politici moeten werken aan hun afgunstige diaspora hebi die zij met zich meedragen, kwijt te raken. Pas dan kan aan een volwaardige Surinaamse diasporabeleid worden ontwikkeld".

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

22-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics